Autora GTA tuže jer je objavio video svojeg rada na igri

igra, računalna igra, softver, GTA

Sigurno se pitate kakve veze ima popularna računalna igra s autorskim pravima?

Izgleda da ima, i to prilično velike, jer sa sobom nosi neke važne pouke. Prije svega o tome koliko je opasno da vaš poslodavac bude vlasnik svih autorskih prava na ono što ste kreirali za njega dok ste bili njegov zaposlenik.

Odredba koju je hrvatski zakonodavac prvi puta unio u novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, a prema kojoj je poslodavac zauvijek vlasnik svih izvedenih prava na vaš autorski rad dok ste kod njega zaposleni, krije u sebi veliku opasnost: da ne smijete pokazati što ste stvorili za nekog od prethodnih poslodavaca. Budući da je takva odredba o izvedenim pravima na snazi u SAD-u, tvorac izvorne igre Grand Theft Auto sada ne smije pokazati skice niti video snimke igre iz doba dok ju je kreirao.

Kreator Mike Dailly, jedan od osnivača tvrtke DMA Design, preteče kompanije Rockstar North koja je plasirala originalnu igru Grand Theft Auto na tržište, suočio se s nizom opomena zbog kršenja autorskih prava nakon što je na YouTubeu objavio video prototipa iz rane faze razvoja igre. Dailly je također morao ukloniti linkove na 25 godina star dokument za GTA koji je objavio na Twitteru.

Očito je ugovorom kojega je imao tvrtki prenio kompletna autorska prava na njegovo djelo. A to je na žalost usud većine novinara koji se u Hrvatskoj nalaze u stalnom radnom odnosu.

Tekst pripremila MKS
Slika: Victoria_rt/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)