Axel Springer i OpenAI surađuju, novinari nisu uključeni

Jörg Zägel / Wikipedia

Sredinom prosinca OpenAI i njemački medijski konglomerat Axel Springer potpisali višegodišnji ugovor o licenciranju.

Tim je sporazumom OpenAI dobio dozvolu da u svoje proizvode – uključujući ChatGPT – članke iz medija u Springerovom vlasništvu kao što su, primjerice, Business Insider i Politico.

Iako će njihov rad biti korišten novinari, piše Wired, nisu bili pritom konzultirani.

OpenAI je sklopio sličan ugovor s Associated Pressom u srpnju ove godine.

Trenutačno većina velikih tvrtki s umjetnom inteligencijom prikuplja svoje podatke o obuci skeniranjem interneta bez prethodnog licenciranja materijala zaštićenih autorskim pravima koje koriste. To je dovelo do vala tužbi, uz tvrdnju kako je ta praksa nepoštena.

Ništa bez borbe

Umjesto stjecanja članaka Axela Springera skrapiranjem bez dopuštenja, OpenAI sada plaća za integriranje vijesti u svoje proizvode.

Ovaj sporazum pokazuje kako su tvrtke poput OpenAI-ja spremne sklopiti ugovore s medijskim tvrtkama. Također, čini se kako – usprkos tome što način na koji su dosad prikupljali takve sadržaje legalan – u tome ne vide budućnost.

Brojne medijske kuće, među kojima su BBC i New York Times, poduzele su korake kako bi blokirali OpenAI-jevo prikupljanje sadržaja koje proizvode.

O mogućem licenciranju sadržaja pregovara i korporacija News. Takav pristup (uključujući i kolektivno licenciranje) zagovaraju skupine boraca za zaštitu autorskih prava kao što su Author’s Guild i News Media Alliance.

U Springeru dogovor s OpenAI-jem smatraju pozitivnim za novinare jer će pomoći održivosti tvrtke i pomoći u stjecanju nove publike. Ali, dvojbeno je koliko je to novinarima doista korisno ili u kojoj mjeri će im olakšati posao.

S druge strane, Springer sad ima prihode od rada umjetne inteligencije (navodno, riječ je o desecima milijuna eura), što mnogima do danas nije uspjelo s platformama kao što su Google ili Facebook.

Zasad nije jasno hoće li novinari išta vidjeti od tog novca. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, ništa neće dobiti bez borbe. Također, neizvjesno je što će biti s onim pojedincima koji ne žele da se njihovi radovi koriste za umjetnu inteligenciju.

Tekst: M.W.
Foto: Jörg Zägel / Wikipedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)