Šutnja nije odgovor na krađu autorskog rada

Max Panamá / Unsplash

Umjetnici, tvorci sadržaja i poduzetnici suočavaju se s paradoksom. Dok digitalne platforme pružaju velike mogućnosti za prikaz djela publici i prodaju, one također omogućuju krađu intelektualnog vlasništva u dosad neviđenim razmjerima.

Budući da kreatori u usponu koriste stranice trećih strana kako bi podijelili svoj rad, često im nedostaju resursi ili znanje kako bi zaštitili svoj rad i autorska djela.

Priča Brit Nicole Photography utjelovljuje ovu složenu dinamiku.

Nakon što je godinama ulijevala strast u svoj zanat, vlasnica Brit Nicole bila je šokirana kada je otkrila kršenje autorskih prava njezine tvrtke u velikim razmjerima.
Brojne registrirane slike bile su otuđene, dok su bezimeni lopovi pokušavali profitirati od kreacija nastalih u njenom studiju.

Kao i mnogi koji vode ovu bitku, Brit Nicole Photography nije imala financijska sredstva ili pravnu sofisticiranost kako bi se pozabavila takvim drskim iskorištavanjem.

Ali, odbila je pomiriti se s nepravdom. Umjesto toga, krenula je u mukotrpnu misiju povrata intelektualnog vlasništva i obrane integriteta poslovanja.

Ovo putovanje rasvijetlilo je poroznu prirodu autorskih prava na webu danas.

Važnost samozastupanja

Unatoč zakonskom vlasništvu, kreatori se često bore s kontrolom nad svojim radom nakon što ga digitaliziraju.

Na platformama kojima je lakše pristupiti, mogućnosti nadzora i kontrole su ograničene. A za samostalne poduzetnike koji nisu upoznati s funkcioniranjem pravnog sustava pronalaženje odgovarajućih lijekova može biti zastrašujuće.

Slavne osobe mogu imati resurse za suzbijanje kršenja autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Umjetnici prosječnog imovinskog stanja su preopterećeni i nedovoljno podržani kada dođe do krađe.

Nakon što je izvojevao sudsku pobjedu na saveznoj razini u Sjedinjenim Državama, studio Brit Nicole Photography se okrenuo drugoj misiji: educirati kolege umjetnike i poduzetnike.

Bave se temama kao što su, primjerice, prijava autorskih prava, provođenje uklanjanja i iskorištavanje pravnih resursa. Također dijele napredne tehnike za praćenje kršenja na svim platformama.

Najviše od svega, Nicole naglašava samozastupanje, pozivajući kreativce na proaktivnu zaštitu, tako što će razumjeti na što imaju prava u digitalnom prostoru.

U vrijeme kada propisi o intelektualnom vlasništvu ne uspijevaju pratiti tempo inovacija, vrsta obrazovanja i smjernica za koje se Brit Nicole Photography specijalizirala je ključna.

Alternative – šutnja, povlačenje ili poraz – samo ustupaju teren lopovima i kršiteljima prava, piše Yahoo.

Tekst: M.W.
Foto: Max Panamá / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)