Borba s internetskim piratstvom događaja prenošenih uživo

kamerman utakmica

Europska komisija usvojila je Preporuku o tome kako se boriti protiv internetskog piratstva sportskih te drugih događaja koji se prenose uživo, kao što su koncerti i kazališne predstave.

Radi se o neovlaštenim internetskim prijenosima sadržaja zaštićenih autorskim i/ili srodnim pravima koji imaju komercijalni značaj te kojima se izravno nanosi šteta nositeljima prava, navodi se na stranicama DZIV-a.

Preporukom se potiče države članice Europske unije, nadležna nacionalna tijela, nositelje prava i pružatelje posredničkih usluga na internetu da poduzmu učinkovite, uravnotežene i primjerene mjere za borbu protiv ovakvih neovlaštenih prijenosa zaštićenih sadržaja, u skladu s temeljnim pravima i pravilima o zaštiti osobnih podataka.

Pritisak na pružatelje usluga hostinga

Organizacija sportskih i kulturnih događanja, kao i njihov izravni prijenos (prijenos uživo), zahtijevaju značajna materijalna, ljudska i kreativna ulaganja.

S druge strane, organizacija ovakvih događanja doprinosi gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta te jačanju sportske i kulturne ponude za europske potrošače.

Neovlašteni internetski prijenosi sportskih i kulturnih događaja stoga mogu prouzročiti značajne gubitke za nositelje prava i organizacije za emitiranje u području sporta i kulturnih industrija u Europskoj uniji.

Preporuke Komisije stoga su usmjerene na osiguravanje brzog postupanja s obavijestima koje se odnose na neovlaštene prijenose sportskih i drugih događaja uživo te se naglašava značaj poduzimanja žurnih radnji pružatelja usluga hostinga, kako bi se smanjila šteta uzrokovana nezakonitim prijenosima.

Daljnje preporuke odnose se na mogućnosti izricanja odgovarajućih mjera zabrane ovakvih neovlaštenih prijenosa, koji uključuju i blokiranje spornih internetskih stranica, zatim, na suradnju nadležnih institucija, internetskih posrednika i nositelja prava usmjerenu suzbijanju ovakvih nezakonitih aktivnosti i druge odgovarajuće mjere, navodi se na stranicama DZIV-a.

Tekst: S.P.
Foto: Norbert Braun / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)