Većina krivotvorenih i piratskih proizvoda u EU stiže iz Kine

Europska unija

Europska komisija objavila je Izvješće o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama.

U Izvješću se utvrđuju zemlje izvan Europske unije (treće zemlje) u kojima, slijedom provedenih analiza i rezultata javnog savjetovanja, stanje zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva nije na zadovoljavajućoj razini.

Cilj Izvješća je informiranje nositelja prava, uključujući mala i srednja poduzeća, o mogućim rizicima pri poslovanju u zemljama s neodgovarajućim stupnjem zaštite prava intelektualnog vlasništva. Predmetna istraživanja periodički se ponavljaju te se popis prioritetnih zemalja redovito ažurira, prenosi DZIV.

Problemi s Indijom i Turskom

Kina je i nadalje zemlja označena s najvišim prioritetom kad se ocjenjuje globalni problem krivotvorenja i piratstva, iako se u ovoj zemlji utvrđuje napredak u određenim pitanjima zaštite intelektualnog vlasništva slijedom institucionalnih i legislativnih reformi provedenih u prethodnom razdoblju.

Provedena istraživanja i studije ukazuju na to da je Kina još uvijek izvor najvećeg dijela krivotvorenih i piratskih proizvoda pristiglih u Europsku uniju (70 posto).

U drugu kategoriju prioritetnih zemalja ubrajaju se Indija i Turska. I u tim su zemljama uočeni ozbiljni problemi u sustavu zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva, koji uzrokuju štetu poduzećima odnosno gospodarstvu Europske unije.

U treću kategoriju prioritetnih zemalja svrstane su Argentina, Brazil, Ekvador, Indonezija, Malezija, Nigerija, Saudijska Arabija i Tajland.

Nisu samo krivotvorine problem

Kao uočeni problem kod svih prioritetno označenih zemalja ističe se slaba i neodgovarajuća provedba prava intelektualnog vlasništva i nedovoljan stupanj javne svijesti o vrijednosti i poštivanju prava intelektualnog vlasništva.

Kod dijela zemalja problem se očituje i u slaboj zaštiti poslovnih tajni te u teškoćama u ostvarivanju sudske zaštite kod povrede poslovne tajne.

Također, kod nekih zemalja utvrđen je problem neodgovarajuće provedbe carinskih mjera zaštite koje bi doprinijele zaštiti tržišta od prodora krivotvorenih proizvoda, uključujući i postupke uništenja krivotvorina koji su u tim zemljama dugotrajni ili su previše skupi za nositelje prava.

Od iznimnog je značaja da se oduzeti krivotvoreni proizvodi ne pojave naknadno u trgovačkim kanalima, nego da budu uništeni u odgovarajućem carinskom postupku i pod carinskim nadzorom, upozorava DZIV.

Foto: NakNakNak / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)