Do 10. srpnja rok za poticaje poduzetništvu u kulturnim i kreativnim industrijama

Image by Niek Verlaan from Pixabay

Ministarstvo kulture i medija u lipnju je objavilo javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2022. godini, pri čemu rok za prijave istječe 10. srpnja ove godine.
Potiču se projekti iz sljedećih područja:

1. Izvedbene umjetnosti
2. Književno-nakladnička i knjižarska djelatnost
3. Vizualne umjetnosti
4. Audiovizualne djelatnosti (u skladu sa Zakonom o audiovizualnim djelatnostima)

Ministarstvo je u pozivu istaknulo da je cilj natječaja potaknuti prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja te ublažiti negativni utjecaj pandemije koronavirusa na kulturne i kreativne industrije.
Dodjeljuju se bespovratna sredstva u visini do 85 posto prihvatljivih troškova predloženih projekata. Ministarstvo je na u objavi natječaja na svojem webu (min-kulture.gov.hr) objavilo način prijave kao i detaljne uvjete natječaja te popis prihvatljivih prijavitelja (trgovačka društva i zadruge kojima osnivači nisu tijela javne vlasti, obrti, ustanove kojima osnivači nisu tijela javne vlasti, umjetničke organizacije kao i djelatnosti slobodnih zanimanja – umjetnici koji obavljaju samostalnu djelatnost).
Prihvatljivim aktivnostima i troškovima smatraju se:

  1. promidžba vlastitih aktivnosti i kulturno-umjetničkih sadržaja s ciljem povećanja prodaje i širenja publike
  2. zapošljavanje i troškovi osoblja (sufinanciranje dijela plaće, honorarni suradnici)
  3. prilagodba pristupa kulturno umjetničkim sadržajima u fizičkom i online okruženju – ulaganje u distribuciju, troškovi tehničke produkcije prilagodbe i distribucije i sl.
  4. nabava opreme, opremanje prostora za obavljanje djelatnosti/proizvodnih procesa (uključujući trošak najma do 30 % odobrenih sredstava).
Pripremio Danijel Lijović

Snimio Niek Verlaan sa servisa Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)