DZNAP postao članom IFRRO-a

Ulaskom u međunarodnu organizaciju za zaštitu prava autora i nakladnika dobit ćemo, između ostalog, pravovremeni pristup bitnim informacijama koje se tiču autora na svjetskoj razini, savjetodavnu i pravnu podršku.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava primljeno je u članstvo IFRRO-a (International Federation of Reproduction Rights Organisations), krovnog udruženja organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika na globalnoj razini.

Nakon priključivanja DZNAP-a IFRRO broji 159 društava članica iz 85 zemalja. Diljem svijeta okuplja milijune autora, vizualnih umjetnika, glazbenika i izdavača knjiga, časopisa, novina… Članovi IFRRO-a godišnje od monetizacije autorskih prava kroz naknade prikupe oko milijardu eura.

“Izuzetno smo ponosni što smo postali ravnopravan član i partner u ovom uglednom udruženju koje je prepoznalo naša nastojanja da zaštitimo autorstvo u posljednjih 15 godina.

“Kanimo ne koristiti samo beneficije članstva, nego i dati svoj doprinos kroz dijeljenje know-howa onima koji imaju manje iskustva od nas u kolektivnoj zaštiti autorskih prava i njihovoj monetizaciji.

Raspolažemo zavidnom razinom znanja koja može bitno doprinijeti popravljanju profesionalnog i materijalnog položaja novinara i fotoreportera, i u Hrvatskoj i globalno”, rekla je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Suradnjom lakše do zaštite
Misija IFRRO-a je razvijanje i promicanje učinkovitog upravljanja kolektivnim pravima kako bi se osiguralo da se autorska prava autora i izdavača vrednuju kroz zakonitu i plaćenu upotrebu djela koja se temelje na tekstu i slikama.

Kroz organizacije za prava na reprodukciju djeluju u ime autora i izdavača kad god je individualno ostvarivanje njihovih prava neizvedivo, dajući pristup djelima zaštićenim autorskim pravima i omogućavajući reprodukciju i digitalnu upotrebu tih djela.

IFRRO olakšava suradnju među organizacijama, kao i među kreatorima, izdavačima i njihovim udrugama te potiče kreativnost, raznolikost i ulaganje u kulturna dobra kao koristan alat za nositelje prava, potrošače, gospodarstvo i cijelo društvo.

Više možete pročitati na stranici DZNAP-a.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)