Newsletter - arhiva

EU novinari, fotografi i filmaši pismom protiv Googlea

Stotine novinara pozvalo je EU dužnosnike da se suprotstave Googleu zbog odbijanja plaćanja medijima za sadržaj koji se prikazuje prilikom izbacivanja rezultata u pretragama. Francuska je prva ratificirala zakon o autorskim pravima koji bi trebao osigurati da su izdavači plaćeni kada se njihov rad prikazuje online. Google je tome doskočio odlukom da će prikazivati članke, fotografije i videa samo onih medijskih kompanije koje Googleu odobre da te podatke koristi besplatno. Ako odbiju Google će pokazati samo naslov i link, što će zasigurno rezultirati padom u posjetama korisnika kao i manjim oglasnim prihodima za izdavače.

Više od 800 novinara i fotografa, filmskih djelatnika i direktora medijskih kompanija potpisalo je otvoreno pismo objavljeno u novinama diljem EU. Traže od vlada da osiguraju da Google i druge tehnološke kompanije primjenjuju novu EU Direktivu o autorskim pravima.

“Potez Googlea je nova uvreda nacionalnom i Europskom suverenitetu. Direktiva je u opasnosti da izgubi sav smisao na samom početku. Postojeća situacija u kojoj Google uživa u plodovima oglašavanja na sadržaju koji su kreirale medijske kuće, a za to ništa ne plaća je neodrživa. Gurnula je medije u krizu koja se produbljuje svake godine, stoji u pismu.

Googleov potpredsjednik Richard Gingras zadužen za Vijesti ovako se nedavno branio u Parizu: Ne plaćamo za dodavanje linkova u rezultate pretraga. To bi potkopalo povjerenje naših korisnika, izjavio je Gingras.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je da će Google morati poštivati zakone u Europskoj uniji, a Europska komisija je spremna pomoći svakoj članici u pripremi zakona. Svaka zemlja članica obvezna je donijeti zakon do lipnja 2021. godine.