Newsletter - arhiva

Facebook će francuskoj vladi platiti 106 milijuna eura zaostalih poreza

Facebook će francuskoj vladi platiti 106 milijuna eura zaostalih poreza za posljednje desetljeće koliko je prisutan na tom tržištu, a tome će dodati i 8,46 milijuna eura za 2020. godinu – 50 posto više nego 2019. Već ranije sličan su dogovor s vladom postigli i Google, Apple i Amazon.

Iz Facebooka su izjavili i da su od 2018. promijenili strukturu prodaje tako da se prihod od oglašivača u Francuskoj registrira u toj zemlji. Tvrtka je prihvatila činjenicu da će možda morati platiti više poreza u Europi, a na globalnom rješenju o oporezivanju tehnoloških tvrtki radi i trust mozgova Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Porezni tretman koji u povlašteni položaj stavlja monopolističke internetske platforme dio je „paketa“ problema koji posljednjih godina pokušava riješiti EU regulativa; u njemu je i implementacija Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom internetskom tržištu EU; Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima kroz koji bi se trebala primijeniti i na hrvatskom tržištu prošao je javnu raspravu i u fazi je puštanja u saborsku proceduru.


 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.