HTZ na Instagramu blokira fotografe koji promoviraju Hrvatsku

Hrvatska turistička zajednica na svom službenom Instagram profilu ima više od deset tisuća objava te više od 378 tisuća pratitelja. Velik dio fotografija preuzima s drugih profila i potpisuje ih poveznicom prema internetskoj stranici s koje ju je preuzela. Na prvi pogled, ta suradnja je obostrano korisna: HTZ dobiva sadržaj koristan za promociju naše zemlje, a fotoreporteri tako privlače više posjetitelja na svoja mrežna odredišta.

No, HTZ je dio fotografa od kojih je preuzimao fotografije blokirao i više ne preuzima njihove slikopisne radove. Razlog je – nepoštovanje Zakona o autorskom i srodnim pravima te: lažno predstavljanje. U Hrvatskoj turističkoj zajednici kažu da su blokirali samo one s kojima su u sudskom procesu i za koje je utvrđeno da nisu autori fotografija koje je HTZ preuzeo s njihove stranice.

Među blokiranim fotografima ima i onih koji tvrde da se Hrvatska turistička zajednica prema njima ponijela nekorektno. Njihove primjedbe kao i više pojedinosti o tom slučaju, koji će sigurno imati i svoje nastavke, pročitajte u članku Ilka Ćimića, na Indexu.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)