I umjetna inteligencija ima autorska prava

Kineska državna izvještajna agencija objavila je sredinom siječnja da je sud u gradu Shenzenu u jugoistočnom dijelu Kine donio presudu prema kojoj je umjetna inteligencija koja se napisala novinski članak – autor tog članka!

Što ujedno znači da je pisani uradak umjetne inteligencije zaštićen autorskim pravom.

Ova će presuda definitivno imati utjecaja u globalnoj raspravi o tome može li se (i) umjetna inteligencija baviti kreativnim radom.

Navedeni članak napisao automatizirani softver pod imenom Dreamwriter, koji to radi već pet godina za tehnološku tvrtku Tencet.

Iako je jasno istaknuto da je članak „napisao“ robot, sud je presudio da objavljeni tekst ima „određenu originalnost“ u kompoziciji i izričaju. Te da zadovoljava zakonske pretpostavke da ga se tretira kao pisani rad. Uključujući i pripadajuća mu autorska prava.

Presuda je nastala nakon što je Tencent tužio tvrtku Yingxun Tehnology iz Šangaja koja je na svojoj on line platformi prenijela navedeni članak. Nakon što je parnica pokrenuta, Yingxun je povukao sporni članak. No sud je ipak odlučio da su tvrtki za koju radi „autor“ teksta na ime autorskih prava dužni isplatiti 1500 juana. Odnosno – 217 dolara.

Tencent, naravno, nije jedini koji koristi umjetnu inteligenciju u novinarstvu. Associated Press već se neko vrijeme služi AI-em za izvještaje i analize baseball utakmica.

To je eksperiment koji tek čeka svoju primjenu u Hrvatskoj. Jednom kad dođe, njegova autorska prava možda će i u nas biti zakonom zaštićena.