Pop zvijezda Dua Lipa tužena za objavu nelicencirane fotografije

Sve više poznatih osoba suočava se s tužbama fotoreportera

Mediji znaju pretjerati u neovlaštenom korištenju fotografija s društvenih mreža, no u posljednje vrijeme bilježi se i jedan novi trend. Sve više poznatih osoba suočava se s tužbama fotoreportera – jer na društvenim mrežama objave fotografije samih sebe, a da nisu prije toga dogovorili korištenje fotografije. To se dogodilo i mega popularnoj pjevačici Dua Lipi. Početkom srpnja protiv nje je u Kaliforniji podignuta tužba zbog toga što je objavila jednu paparazzi fotku na svom Instagramu.

Kompanija Integral Images podnijela je tužbu protiv Dua Lipe za objavu fotografije “bez dopuštenja ili autorizacije”. Integral sada traži odštetu od 150.000 američkih dolara. U tužbi ističu da je pjevačica profitirala od korištenja fotografije. Naime, na fotografiji je Dua Lipa na aerodromu, a pritom nosi veliki šešir. Integral tvrdi da je njen Instagram profil monetiziran i da ga ona koristi kao marketinški alat za svoju glazbu.

Fotografija je inače snimljena 3. veljače 2019. godine, a Dua Lipa ju je na svom Instagramu objavila četiri dana poslije. Ona ju je u međuvremenu izbrisala sa svog Instagrama.

Foto agencije su posljednjih godina počele agresivno braniti svoja intelektualna vlasništva pa se tako cijela lista celebrityja suočila sa slični tužbama: Jennifer Lopez, Khloe Kardashian, 50 Cent, Jessica Simpson i Liam Hemsworth samo su neki od slavnih osoba koje su tužene jer su objavljivali fotografije na kojima se oni nalaze, ali bez autorizacije autora fotografija. Magazin Forbes piše kako su Ariana Grande i Justin Bieber postigli nagodbu s fotografom Robertom Barberom, iako nije objavljen iznos nagodbe.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.