Novinari se spremaju zaštititi svoja autorska prava na internetu

autorsko pravo, internet, StartupStockPhotos/Pixabay

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) ovog je ljeta napravilo važan korak ka proširenju licence za autorska prava na internetu. Predsjedništvo DZNAP-a je 3. kolovoza usvojilo Pravilnik o fondovima, Pravilnik o raspodjeli naplaćenih autorskih naknada, Pravilnik o članstvu za novinare te nacrt izmjena Statuta DZNAP-a. Riječ je o dokumentima koji su nužni da Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) našem Društvu da zeleno svjetlo za proširenje licence kako bismo, zajedno s nakladnicima, mogli započeti pregovore o naknadi za autorska prava s velikim digitalnim platformama.

Google, Facebook, YouTube i ostali medijski agregatori već godinama prenose sadržaje koje su proizveli autori i objavili nakladnici. Internetske platforme na taj način generiraju goleme profite putem reklama koje se vežu uz prijenos medijskih sadržaja. Bez da za to plate jednu kunu, jedan euro, jedan dolar onima koji su taj sadržaj stvorili. Ta nepravda trebala bi biti ispravljena kroz primjenu Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima – koliko god bio nepravedan na polju reguliranja autorskog prava za novinare koji su u radnom odnosu – oko jedne je stvari decidiran: Google, Facebook i ostale platforme moraju isplatiti naknadu onima čiji članak, fotografiju, radio ili TV prilog prenose.

A bez licence pregovori o visini naknade neće biti mogući. Zato i mijenjamo dokumente Društva kako bismo ispunili sve kriterije koje pred nas postavlja DZIV. I potpuno spremni dočeli pregovore s digitalnim platformama.

Tekst pripremila MKS
Slika: StartupStockPhotos/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)