Google će cenzurirati sve poveznice na koje se netko požali?!

Najveća svjetska internetska tražilica žalila se na presudu australskog suda prema kojem se Google smatra “prenositeljem klevete” samim činom pokazivanja poveznice na problematični sadržaj u rezultatima pretraživanja.

25. siječnja 2022. – Američka kompanija Google žalila se australskom Vrhovnom sudu zbog presude nižeg suda u toj zemlji prema kojoj se onaj tko prenosi poveznicu na sadržaj koji nekoga kleveće, smatra jednako odgovornim kao i internetska stranica ili medij koji je taj sadržaj prvi objavio.

Naime, odvjetnik iz Melbourna, George Defteros, poznat po tome što zastupa lokalne zločinačke organizacije, tužio je Google 2020. godine zbog rezultata pretraživanja koji upućuju na stare novinske članke, iz časopisa Age iz 2004. godine – o njegovu uhićenju tijekom kojeg ga se povezivalo s počiniteljem ubojstva – tvrdeći da ga na takav način Google kleveće. Ta optužba je kasnije odbačena, a Defteros je 2016. godine tražio od Googlea da makne tu poveznicu, što je tvrtka odbila tvrdnjom da je časopis Age, pouzdan izvor. Sud je odlučio u korist odvjetnika, kojem Google mora platiti 40 tisuća australskih dolara odštete.

U žalbi, Google kaže da će zbog toga morati cenzurirati sve internetske poveznice na koje se netko žali, čak i kad je prenošenje poveznice u javnom interesu i potpuno legitimno – bez obzira na kvalitetu pritužbe, to jest, bez obzira na to ima li osoba koja je pristupila sadržaju legitiman interes za tu informaciju ili je tek radoznala. Google tvrdi da nije nakladnik sadržaja jer poveznica, sama po sebi, nije komunikacija o tome na što upućuje.

Navedeni slučaj nije prvi takav slučaj u Australiji, a u rujnu prošle godine jedan sud je odlučio da su i svi korisnici društvenih mreža, bilo da su pojedinci ili medijske tvrtke, odgovorni za klevetničke komentare na svojim profilima (što je dosta slično odredbi u našem Zakonu o elektroničkim medijima).

Kako će sve to završiti, tek ćemo vidjeti, jer Australija priprema novi zakon koji bi trebao jasnije regulirati opisane situacije, u kojem se poveznicom ili objavom komentara na profilu na društvenim mrežama nanosi šteta drugoj osobi ili tvrtki.

Više pojedinosti


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)