Google ne želi kolektivno pregovarati u Hrvatskoj

Naš kolega, Nikola Sučec, objavio je poduži intervju s potpredsjednikom podružnice najveće svjetske internetske tražilice, Google News, Richardom Gingrasom.

Zanimljiva su stajališta koja je tamo iznio.

Evo nekoliko naglasaka:

Zakon o autorskom i srodnim pravima, koji će uskoro u “drugo čitanje” u Saboru, predviđa dvije mogućnosti u ostvarivanju prava: autori i nakladnici mogu ustrojiti zajedničku organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava ili odvojene organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, jednu koja će ostvarivati prava nakladnika i jednu koja će ostvarivati prava profesionalnih novinara i fotoreportera. Ako postoji zajednička organizacija, tada ta organizacija donosi pravila raspodjele naknade koju ostvare nakladnici – koliki dio ide autorima, a koliki nakladnicima. Ako postoje odvojene organizacije, onda se sporazumom između te dvije organizacije ugovara raspodjela.

Google je protiv toga. Richard Gingras kaže: Nije mu jasno zašto se Hrvatska odlučila na kolektivno pregovaranje s Googleom, umjesto da to prepusti pojedinim izdavačima, što je u duhu EU Direktive o autorskim pravima. U ulozi kolektivnog pregovarača ne vidi ni Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, a otkriva i da je njegov tim već započeo pregovore s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Cijeli intervju s predstavnikom Googlea pročitajte na T Portalu.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)