Google ne želi plaćati vijesti – izdavači ih prijavili za monopol

Zagreb, 1. listopada 2019. – Francuski i njemački izdavači oštro su osudili odluku tvrtke Google, koja je odlučila da neće plaćati naknade izdavačima u tim zemljama, sukladno EU Direktivi o autorskom pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu (to je tzv. “porez na linkove”).

Inače, u Francuskoj se direktiva počinje primjenjivati koncem listopada, a Google je najavio da neće plaćati naknadu za korištenje vijesti. Dva najveća udruženja izdavača u Francuskoj i Njemačkoj, Alliance of Press of General Information i ENPA uputili su i tužbu Europskoj komisiji protiv Googla jer taj potez smatraju zlouporabom monopolskog položaja tražilice, prenosi mreza.bug.hr.

Izdavači iz dvije najveće zemlje EU očekuju da im se pridružiti i izdavači ostalih zemalja. Europski izdavači namjeravaju ostati ujedinjeni pred zastrašivanjem i zahtijevaju poštivanje zakona EU-a. Inače, slobodno, neovisno i kvalitetno novinarstvo neće uspjeti pronaći svoju održivost u Europskoj uniji- ustvrdili su iz njemačke udruge izdavača ENPA.

Iz francuske udruge poručili su da Googleova odluka znači: Ili nam dajte besplatno sadržaj ili ćete nestati iz pretraživanja. Predsjednik francuske udruge digitalnih izdavača Le Geste Bertrand Gié najavio je da će europski izdavači zajednički raditi na zaštiti interesa, te su čak moguće i izmjene Direktive kako bi se spriječilo takvo ponašanje. Potporu francuskim izdavačkima je već dalo i Europsko vijeće izdavača.

Google je inače odlučio ne objavljivati vijesti na svojoj tražilici, nego samo link kratku najavu bez fotografije, za što po direktivi ne moraju plaćati naknadu.

Ne prihvaćamo da nam itko plati kako bi bio uključen u rezultate pretraživanja. Mi prodajemo oglase, ne rezultate pretrage. Zato nećemo plaćati izdavačkima što ljudi kliknu na njihove linkove u tražilici – objavio je Richard Gingras, potpredsjednik Googla zadužen za vijesti.

Treba naglasiti da je nedavno portal Politico ipak objavio da su se neki njemački izdavači dobrovoljno odrekli naplate naknade od Googla zbog pada prometa.

Naravno, Google želi nametnuti stav da ne žele plaćati što se link pojavi u pretraživanju, ali to nije u potpunosti točno. Oni imaju svoj servis vijesti koje ne stvaraju, nego isključivo zarađuju od prenošenja tuđih vijesti.
__

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)