Tribina: Novinarstvo ne damo!

Zagreb, 30. rujna, 2019. – U Velikoj dvorani Novinarskog doma održana je tribina “Novinarstvo ne damo – koliko i za koliko radimo?” Događaj su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske i naše Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava. Gost tribine bio je predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård, koji je u Zagreb stigao u sklopu projekta “Upravljanje promjenama u medijima”. Riječ je o dugogodišnjem danskom sindikalistu, među ostalim stručnjaku za kolektivno pregovaranje.

Na tribini je naglašeno kako su novinarska radnička prava ugrožena – spali smo s jedanaest na samo dva (i to upitna) kolektivna ugovora. Maja Sever je podsjetila kolege da vrlo često izvještavaju o kršenju Zakona o radu, problemima radnika u borbi za kolektivni ugovor, štrajkovima na koje se radnici odlučuju upravo zbog kršenja kolektivnog ugovora ili zastoja u procesu kolektivnog pregovaranja, a sami nisu svjesni da su ta prava zakinuta upravo njima. Jer i loš kolektivni ugovor je bolji od pravilnika o radu po kojem radi većina medijskih djelatnika u Hrvatskoj danas.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård naglasio je kako je važno da novinar može raditi posao u sigurnim uvjetima, kako ne bi morao tražiti druge poslove zbog egzistencijalnih problema, jer se onda ne može posvetiti istraživačkom radu i novinarstvu. Ako ne postoje dobri radni uvjeti i ako novinari ne mogu živjeti od svog rada, teško je govoriti o dobrom novinarstvu. Potreban je zajednički nastup novinara u kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnih ugovora u novinarstvu. Osim toga, i izdavače i vlasnike medija treba uvjeriti da je u njihovu interesu imati novinare koji profesionalno mogu odraditi posao – kazao je Bjerregård.

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, upozorio je kako u zemlji koja će uskoro preuzeti šestomjesečno predsjedanje EU-om traje organizirana kampanja protiv novinara i medija. Sve su jači pritisci. Novinare se proglašava krivima za sve. U zemlji u kojoj cvate korupcija i kriminal naše se kolegice i kolege etiketira kao neprijatelje države, što govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo – upozorio je predsjednik HND-a.

Zovko je, kao jedan od oblika pritiska, naveo i pravosudni progon novinara te podsjetio na HND-ove podatke o najmanje 1163 sudska postupka protiv novinara i medija u Hrvatskoj. Kao problem s kojim se novinarska profesija susreće istaknuo je i ignoriranje odredaba Zakona o medijima i kršenje redakcijskih statuta u tiskanim medijima.

Piratiziranjem naših sadržaja; tekstova, fotografija, videopriloga, mi dobivamo manje za svoj rad. Materijalno oslabljeni neotporniji smo na pritiske i skloniji autocenzuri. Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, ako je dobro implementiramo u naš zakon, daje nam priliku za sudjelovanje u prihodu koji generira naš rad, za materijalno osnaživanje i time poboljšanje društvenog statusa kao osnove za otpor pritiscima. Ne nasjedajte na priče da Direktiva o autorskom pravu ograničava pristup informacijama, zadire u navike korištenja memeova i gifova ili citiranje u svrhu satire, kritike i obrazovanja. Sve to izuzeto je iz nje, jedina joj je svrha sudjelovanje nas autora u zaradi internetskih platformi od reklama na našim sadržajima i odgovornost za širenje sadržaja od strane korisnika. Jer smo mi itekako odgovorni za njih, do razine verbalnog delikta, ali i gore: tuže nas i kad pišemo istinu, jer su osjećaji onih koje razotkrivamo povrijeđeni toliko da ih može utješiti samo da to – platimo, istaknula je na tribini predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) Valentina Wiesner.

Dodala je kako je DZNAP lani dobio licencu i za kolektivnu zaštitu prava fotoreportera. Za dijeljenje njihovih fotografija press clipping agencije dosad nisu platile ni kunu naknade! – Upravo krećemo u pregovore da to promijenimo, da i kolege fotoreporteri konačno uživaju kolektivnu zaštitu – zaključila je Valentina Wiesner.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)