Google News se vraća u Španjolsku

Nakon što je Europska direktiva o autorskim pravima prenijeta u lokalno zakonodavstvo

25. studenoga 2021. – Agregator vijesti Google News vratit će se u Španjolsku nakon promjene zakona o autorskim pravima koja omogućuje internetskim platformama izravne pregovare o naknadama s proizvođačima sadržaja, objavila je tvrtka u vlasništvu Alphabeta, a u nas prenosi portal mreza.bug.hr.

Usluga je zatvorena 2014. godine nakon što je španjolska vlada donijela zakon kojim se Google i drugi agregatori vijesti obvezuju plaćati licencu španjolskim novinskim organizacijama za ponovno korištenje njihovih priča. Međutim, zakon iz 2014. je poništen jer je Španjolska usvojila direktivu EU koja dopušta mrežnim medijskim platformama pregovare o naknadama za licenciranje izravno s novinskim organizacijama.

Europska direktiva o autorskim pravima izdavačima daje “srodno pravo”, prema kojem moraju biti plaćeni kada mrežne usluge kao što je Google News ponovno objave isječke njihovog sadržaja. Drugim riječima, Google News sada može slobodno pregovarati s pojedinačnim izdavačima u Španjolskoj, umjesto da mora plaćati kolektivnu naknadu španjolskoj industriji vijesti u cjelini.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)