Skinuli članke u kojima izvori nisu bili atribuirani

19. studneoga 2021. – Gothamist, obavijesni portal javne radio postaje WNYC, koja operira na području grada New Yorka i ima više od milijun redovnih slušatelja, morao je obrisati četiri članka i zamijeniti ih bilješkom glavne urednice.

Bilješka glasi: “Nakon što smo objavili ovaj članak ustanovili smo da se u njemu nalaze riječi i izrazi koji nisu bili pripisani njihovim izvornim autorima. Odlučili smo povući te članke i istražiti u uredništvu što je dovelo do te pogreške”

Članke, koji su objavljeni u razdoblju od šest mjeseci, od ožujka do rujna ove godine, potpisuje Jami Floyd, odvjetnica i bivša voditeljica emisije “All Things Considered” kuće NPR, ujedno i urednica u radio postaji WNYC, zadužena za rasna i pravna pitanja.

Članci koji su povučeni, a mogu se pronaći na portalu internetske arihve (Internet Archive), koriste se izrazima i rečenicama objavljenima u tekstovima enciklopedije Wikipedia, portala Salon i dnevne novine The New York Times, no tako da te izvore autorica nije navela.

Jami Floyd je u posebnoj izjavi priznala pogrešku i rekla da joj “nije bila namjera bilo koga pogrešno informirati niti ukrasti rad kolega novinara, čak i nenamjerno. Ipak sam to učinila i jako žalim zbog toga.”

Glavna urednica radija WNYC, Audrey Cooper, izjavila je da ti članci ne udovoljavaju standardima radio postaje i portala Gothamist te da je Jami Floyd maknula s novinarskih poslova i prebacila u odjel za ljudske resurse gdje će se baviti mentoriranjem mlađih kolega, vođenjem događaja i drugim poslovima.

Sličan slučaj već se prije dogodio na radio postaji WNYC, kad je, početkom godine, izvjestitelj Fred Mogul dobio otkaz zato što je prenio vijest koju je objavila agencija Associated Press, a nije to prikladno referencirao. Mogul se žalio, pa čak i tužio glavnu urednicu radija za klevetu. Tvrdi da je vijest atribuirao u posljednjem retku svog članka, u skladu s praksom na portalu Ghotamist, internetskoj podružnici radija WNYC.

Radio postaja tužbu svog bivšeg novinara smatra “bespredmetnom”, a Audrey Cooper, glavna urednica, kaže da su slučajevi Jami Floyd i Freda Mogula dvije različite stvari pa se i postupilo različito.

WNYC radio postaja preživjela je prošle godine velike promjene. Četrnaest novinara dalo je ili dobilo otkaz. Njima se pridružilo još četvoro ove godine. Tvrtka zapošljava oko 150 ljudi. SAG-AFTRA, lokalni novinarski sindikat žalio se na te otkaze tvrdnjom da je riječ o osveti njihovom povjereniku, koji se našao na popisu otpuštenih.

Audrey Cooper je preuzela uređivanje radio postaje prošle godine, nakon što je pet godina bila glavna urednica dnevne novine The San Francisco Chronicle te je povodom svih navedenih događaja izjavila kako, “kad je riječ o promjenama, neki će se oduševiti, neki će stati i čekati da vide što će se dogoditi, a neke će promjena preplašiti.”


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)