Google se dogovorio s francuskim medijima

Tvrtka Alphabet, u čijem je vlasništvu najveća internetska tražilica Google, potpisala je ugovor o prijenosu autorskih prava sa šest francusih novina i časopisa, među kojima su neki od najvećih medija u toj zemlji, dnevne novine Le Monde i Le Figaro, prenosi agencija Reuters.

Sporazum je rezultat višemjesečnih pregovora između Googlea, francuskih medijskih nakladnika i novinskih agencija o pojedinostima primjene određenih članaka iz EU direktive o autorskom pravu – koja će do kraja ove godine biti implementirana i u hrvatsko zakonodavstvo u formi novog Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Srž je u ovome: medijski nakladnici, prema EU Direktivi, imaju pravo tražiti novčanu naknadu za prijenos isječaka iz njihovih novina i portala na tražilicama i svim drugim internetskim platformama koje se koriste njihovim sadržajima.

Google se dugo opirao toj ideji protustavom da mediji imaju korist od prenošenja njihovih sadržaja na najvećoj svjetstkoj online tražilici. Sada je pristao na to kad je riječ o sadržajima koji predstavljaju doprinos općoj i političkoj informiranosti, a naknada će se temeljiti na dnevnoj čitanosti medija, količini ostvarenog internetskog prometa te količini prenošenja tih sadržaja na Googleovim stranicama.

Google je pregovore proširio i na ostale francuske nacionalne, regionalne i lokalne medije te se nadaju postizanju općeg ugovora sa svim medijima u Francuskoj.

Sporazum s francuskim nakladnicima sličan je onom koji je ta tvrtka već prije postigla s medijskim nakladnicima u Njemačkoj.

Google je pristao na sporazum mjesec dana nakon što mu je francuski sud naredio da obavi pregovore s medijskim nakladnicima.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)