NJEMAČKA PLANIRA AUTORE I NAKLADNIKE ŠTITITI – FILTERIMA

Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU jasno je odredila jednu stvar: besplatnog korištenja sadržaja više nema, a Internet giganti poput Googlea i Facebook-a trebaju autorima i nakladnicima isplatiti pravičnu naknadu.

Njemačka, sudeći po zakonu kojega priprema tamošnje Ministarstvo pravosuđa i zaštite potrošača, kao jedan od glavnih alata planira koristiti posebne filtere. Oni bi štitili autore i ostale nositelje autorskih prava u odnosu prema tvrtkama i platformama koje njihovo fotografije, članke ili video materijale distribuiraju na internetu.

Prema zamislima predlagatelja ovoga akta, platforme će biti obavezne ishoditi licence za autorska prava. I to kao preventivnu mjeru. U praksi, time će se omogućiti autorima da financijski participiraju u distribuciji svojih autorskih djela na internetu. Drugim riječima, kada autori i nakladnici „uploadaju“ sadržaj na Internet, korisnicima će jasno biti naznačeno da je riječ o materijalu zaštićenom autorskim pravima. Putem takvog sustava filtera platforme više neće moći besplatno koristiti tuđih ruku djela.

Zakonski prijedlog također predviđa i sitne iznimke. Ostavljena je mogućnost da se do 20 sekundi filma ili zvučnog zapisa, tisuću znakova teksta i fotografije do 250 kB tretiraju za tzv. nekomercijalnu upotrebu na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da u oba slučaja, i kada je riječ o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, i o mogućim iznimkama, platforma automatski mora ukloniti sadržaj ili blokirati pristup ako to zatraži nositelj autorskog prava.

I u oba slučaja mora platiti autoru odgovarajuću naknadu.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)