Haker koji je ukrao pjesme Eda Sheerana mora platiti 100.000 funti

Christopher Johnson / Creative Commons (Wikipedia)

Haker koji je ukrao dvije do tada neobjavljene pjesme svjetski poznatog glazbenika Eda Sheerana te ih i potom prodao na dark webu mora platiti kaznu od više od 100.000 britanskih funti.

Adrian Kwiatkowski (23 godine) iz britanskog grada Ipswicha na dark webu je prodao ukradene pjesme Eda Sheerana, kao i 12 pjesama repera Lil Uzi Verta. Za njih je dobio oko 131.000 funti vrijednosti u kriptovalutama, najvećim dijelom u bitcoinu, piše BBC.

Pjesme je ugrabio hakiranjem profila glazbenika na društvenim mrežama. Kasnije je uhićen, a u istrazi je priznao da je glazbu krao hakiranjem te potom ukradene pjesme prodavao online. Teretilo ga se po 19 točaka optužnice, uključujući i za kršenje autorskih prava kao i za posjedovanje ukradenih autorskih djela. Izrečena mu je kazna zatvora od 18 mjeseci.

Također, mora platiti odštetu u iznosu više od 100.000 funti. Na njegovom računalu policija je pronašla 565 audio dokumenata, a među su otkrivene i pjesme Sheerana i repera Verta.

Sud mu je oduzeo računalnu opremu i dao rok od tri mjeseca da plati odštetu od točno 101.053 funti. Ako ne izvrši taj nalog prijeti mu dodatnih 18 mjeseci zatvora. Iznos su izračunali od 51.975 funti koje su pronašli na Adrianovom bankovnom računu te 2,64 bitcoina,

BBC navodi kako je to prvi slučaj zapljene kriptovaluta odjela londonske krim policije specijalno usmjerenog na slučajeve kršenja intelektualnog vlasništva.

“Kwiatkowski je proveo kompleksnu shemu kako bi prodavao tuđi autorski sadržaj. Naš posao ne prestaje s osuđujućom presudom. Činjenica da mora vratiti novac znači da se neće moći okoristiti sredstvima koje je pribavio kroz kriminalne aktivnosti”, poručio je detektiv Daryl Fryatt iz londonske policije.

Tekst: D.L.
Foto: Christopher Johnson / Creative Commons (Wikipedia)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)