Na DZNAP-ovoj listi najprodavanijih najviše autora iz Večernjeg i Jutarnjeg lista

Na Skupštini Društva za novinarska autorska prava usvojili smo liste najprodavanijih autora, sad možemo malo zaviriti i u njihove statistike.

A brojke kažu da je prema podacima press clipping agencija u 2022. godini među dvjesto autora s najviše preuzetih članaka u tisku i na webu najviše kolega iz Večernjeg lista. Njih 35. Tek jedan manje, 34, autori su iz redakcije Jutarnjeg lista.

Iza toga slijede kolege iz Novog lista, koji na listi imaju ukupno 30 autora. Među njima je i prva na DZNAP-ovoj listi, kolegica Jagoda Marić. Ona je tijekom 2022. godine imala ukupno 9577 prodanih tekstova.

Slobodna Dalmacija na listi ima 20 autora, među njima je i troje kolega koji rade i za redakciju Slobodne Dalmacije i za Dubrovački vjesnik. Iz Glasa Slavonije dolazi nam 13, a iz 24 sata deset autora.

Devetero kolega svoje tekstove objavljuje u Glasu Istre, osmero u Poslovnom dnevniku, a njih šest u Sportskim novostima.

Ove godine na DZNAP-ovoj listi najprodavanijih zastupljeni su i autori Tportala, njih ukupno šestero. Iz redakcije Nacionala dolazi nam pet kolega, a iz 7 Dnevno četvero autora.

S portala Telegram imamo troje, a s portala Index.hr dvoje kolega. S po jednim autorom na listi su zastupljene i redakcije Glorije, Zadarskog lista, Energetika-net, portala ICTBusiness.info, Zimo/Dnevnik.hr, Direktno.hr-a i Računala, a jedna autorica dio je 2022. radila u Poslovnom dnevniku, a dio na Tportalu.

Na listi 40 autora radio i TV priloga uvjerljivo najviše kolega– njih čak 20 – dolazi iz redakcija i dopisništava Hrvatskog radija. Predvodi ih kolegica Silvija Bionda Njikoš.

Petero autora novinari su HRT-a, a četvero autora svoje priloge objavljuju na N1 televiziji. Njih troje autori su na RTL-u.

Dvoje kolega s DZNAP-ove liste 40 autora s najviše preuzetih priloga dolazi s Antene Zagreb, a jedna kolegica s Laganini FM-a. Na listi je još je četvero kolega koji su tijekom 2022. radili za više redakcija.

A svojim prilozima mjesto na DZNAP-ovoj listi zaslužio je i kolega Mislav Bago, prerano preminuli novinar Nove TV.

Tekst: M.K.S.
Foto: Saša Ćetković / DZNAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)