HINA uvela praksu potpisivanja svih svojih autora

Luke Southern | Unsplash

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) u sklopu projekta novog web portala koji je lansirala u ponedjeljak, 8. srpnja 2024. uvela je i praksu potpisivanja svih svojih autora.

U Hini su već duže vrijeme potpisivali autore fotografija, a unazad nekoliko godina i novinare autore tematskih tekstova, reportaža i intervjua, a sada su baš svi njihovi autori potpisani imenom i prezimenom, što predstavlja velik korak naprijed u poštivanju autorskih prava novinara, za što se Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) zalaže od svog osnutka.

DZNAP je s vodstvom Hine održao i sastanak na tu temu, često smo naglašavali važnost potpisivanja autora kod svih nakladnika, pa smo tako i za Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja upozorili da se novinarska autorska djela moraju potpisivati, a od Hrvatske udruge digitalnih izdavača (HUDI) zatražili da u svoje Smjernice o prenošenju medijskog sadržaja uvrste i dio koji se odnosi na potpisivanje autora kada se njihova djela prenose u drugim medijima.

Na nedavnom sastanku s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek također smo otvorili ovu temu i zatražili zakonske izmjene koje će jasnije propisati odredbu o potpisivanju autora.

“U Hini već dulje vrijeme potpisujemo autore fotografija, a unazad nekoliko godina i novinare autore tematskih tekstova, reportaža i intervjua. Ostali tekstovi, kao što su izvještaji s raznih događaja i priopćenja, potpisivali su se samo inicijalima autora i urednika. Sada smo odlučili promijeniti praksu i pod takve sadržaje također potpisivati autore.

Nadamo se da će i naši korisnici, pogotovo medijski nakladnici, usvojiti tu praksu i ubuduće navoditi i ime autora sadržaja, a ne samo Hinu kao izvor, iako i to neki mediji nerijetko propuštaju učiniti.

Poznato mi je da je i DZNAP u više navrata, a posljednji put uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja, pozvao nakladnike koji prenose autorska djela od drugih medija, da osim tog medija potpisuju i autore novinarskog autorskog djela. Pridružujem se tom pozivu s nadom da će se novinarska autorska prava sve više cijeniti i poštivati”, poručio je Serđo Obratov, glavni urednik Hine.

DZNAP poziva sve nakladnike da, kada prenose Hinin tekst, fotografiju ili videouradak, osim izdavača, potpišu i autora. Također, još jednom apeliramo da se, osim nakladnika, pri prenošenju tuđeg sadržaja, potpisuju i autori tekstova, fotografija, radio i TV priloga jer to nalaže i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

Foto: Luke Southern | Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)