HTZ na Instagramu blokira fotografe 

Hrvatska turistička zajednica blokirala je dio fotografa od kojih je preuzimala fotografije na kojima su zabilježene ljepote Hrvatske te više ne preuzima njihove radove. Kao razlog navode nepoštovanje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te lažno predstavljanje.

Međutim, brojni su se autori fotografija pobunili i tvrde da je postupak neosnovan, a „uravnilovka“ besmislena.  U HTZ-u kažu da su blokirali samo one s kojima su u sudskom procesu i za koje je utvrđeno da nisu autori fotografija koje su preuzeli s njihove stranice.

Na svom službenom Instagram profilu HTZ ima više od deset tisuća objava i više od 378 tisuća pratitelja. Velik dio fotografija HTZ preuzima s drugih profila i potpisuje ih poveznicom prema internetskoj stranici s koje ju je preuzela. Na prvi pogled, ta suradnja je obostrano korisna: HTZ dobiva sadržaj koristan za promociju zemlje, a fotoreporteri tako privlače više posjetitelja na svoja mrežna odredišta.

Nakon što im se profil blokira, kao u slučajevima HTZ-a, fotografi (ili bilo tko drugi tko je blokiran) više ne mogu pristupiti svom profilu, slati poruke, označavati (tagirati)  slike – onemogućena je bilo kakva komunikacija između profila koji je blokirao i onog koji je blokiran.

Primjedbe fotografa koji smatraju da ih je HTZ na ovaj način neopravdano oštetio i više detalja o slučaju, koji će sigurno imati i svoje nastavke, pročitajte u članku Ilka Ćimića, na Indexu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)