Izborna skupština 2024. – kandidati za Nadzorni odbor DZNAP-a – Zvonko Pavić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Zvonko Pavić

Jedan sam od suosnivača Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, u kojem sam stalno aktivan petnaest godina, u raznim formatima suradnje: kao član pregovaračkih timova koji rade na poboljšanju statusa novinara i autora te kao član DZNAP-ovih radnih skupina koji su u komunikaciji s praktično svim relevantnim dionicima počevši od Ministarstva kulture, Hrvatske udruge poslodavaca, tvrtki-vlasnika medija,
Europske komisije, clipping agencija te svih ostalih tvrtki i organizacija koje čine sektor kreativnih industrija u Hrvatskoj.

U prethodnom mandatu Predsjedništva angažirao sam se i u radnoj skupini DZNAP-a koja je sudjelovala u izradi novog Zakona o autorskom i srodnim pravima, autor sam progresivne formule raspodjele novinarskih i foto-reporterskih naknada od press clipping agencija i mnogih drugih inicijativa koje su tijekom prethodnog desetljeća i pol rezultirale bar djelomičnim poboljšanjem statusa medijskih djelatnika u našoj zemlji.

Od polovice lipnja 2022. godine, povukao sam se u „virtualni status” u sadašnjem Predsjedništvu. Od tada nisam sudjelovao u sastancima tog tijela (osim jednom putem Teamsa i jednom porukom e-pošte, nedavno).

Bio je to protest izazvan krizom upravljanja Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava, koja, prema mom shvaćanju biti i funkcije naše udruge, traje još od početka 2021. godine. Upravo ta, sada već permanentna kriza, koja se očitovala u nizu pogrešaka odgovornih osoba DZNAP-a (problemi s obračunom autorskih naknada koje se prikupljaju od press clipping agencija, torpediranje pregovora s medijskim
poslodavcima i internetskim tvrtkama, pretjerano trošenje novca članova na aktivnosti koji nemaju veze sa zaštitom autorskih prava i generiranjem dodatnih troškova koji su rezultat nesposobnosti u vođenju udruge itd.) razlog je moje kandidature za Nadzorni odbor.

Kao član novog Nadzornog odbora, ako me izaberete, inzistirat ću na puno opsežnijoj i češćoj periodičkoj kontroli rada Predsjedništva i odgovornih osoba koje našu udrugu predstavljaju formalno-pravno, prema javnostima i drugim ustanovama. Za to će nam trebati redizajn i modernizacija sadašnjeg Statuta, u čemu ću trebati i vašu pomoć pa vas ovim putem pozivam i da mi se pridružite u budućem Odboru za Statut.

Što se tiče moje novinarske karijere, slobodni sam novinar već više od četvrt stoljeća. Specijalizirao sam se za pisanje o utjecaju novih tehnologija na poslovanje, društvo i svijet u kojem živimo. Surađivao sam i-ili surađujem s raznim medijima – počevši od najvećih hrvatskih dnevnih listova, internetskih portala, poslovnih tjednika i mjesečnika te lokalnih franšiza stranih časopisa.

Do ljeta prošle godine, bio sam dosta aktivan i u Hrvatskom novinarskom društvu, kao član prethodnog Izvršnog odbora i radnih skupina koje su se hvatale u koštac s najvećim problemima te udruge tijekom pandemije, poslije potresa pa sve do kraja mandata. Sada sam dio vodstva Ogranka slobodnih novinara.

Nadam se da sam svojim dosadašnjima angažmanom u DZNAP-u, novinarskim životopisom i prijedlozima o tome kako poboljšati rad Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, zadobio vašu pozornost te da ću na izbornoj Skupštini zadobiti i vašu potporu.

Kandidatura: Zvonko Pavić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)