Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Anto Magzan

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Anto Magzan

Kao iskusni fotoreporter i samostalni umjetnik želim iskoristiti svoja znanja za dobrobit naše struke. Posjedujem relevantna znanja u području autorskih prava, segmenta u kojem su fotoreporteri (za razliku od ostalih autorskih zanimanja) još uvijek u nepovoljnoj poziciji radi
manjka strukovnih udruženja te sistematskog implementiranja zakona i propisa na autorska djela. U tom pogledu, raditi ću prevenstveno na osvještavanju kolega koja su njihova prava, a potom i na načine na koji se ta prava osiguravaju.

Upoznat sam s funkcioniranjem agencijskog rada, kao i samostalnog kako u umjetničkoj praksi tako i u sklopu samostalne komercijalne djelatnosti što mi omogućuje da imam dobar uvid u sve aspekte fotografskog zanimanja.

Biografija

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. godine živi i radi u Zagrebu.

Profesionalni put započinje u Večernjem listu 2006. godine, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell gdje snima news, show, portrete, reportaže i modu. Od 2017. djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji.

Nominiran je za nagradu u kategoriji “Kultura” na natječaju Hrvatske novinske fotografije 2011. i 2014. godine. te u kategoriji “Arhitektura” na natječaju Photodays 2014. Na “37. Zagreb salonu” 2016. za fotografiju “Smoker” nagrađen je trećim mjestom u kategoriji “Crno bijele fotografije” i Honorable Mention Fotokluba Zagreb za fotografiju “Kroz ušicu igle”, a na “38. Zagreb Salonu” 2018. fotografija “Snijeg” u kategoriji “Ulične fotografije” prima Honorable Mention Photographic Society of America.

Također 2018. godine ciklus fotografija „Barcelona Light&Shade“ nagrađen je srebrnom medaljom u kategoriji „Black & White“ povodom Street Photo Awards. Dobitnik je nagrade Grand Prix Kultura u fokusu, za seriju fotografija „Potres u Zagrebu“, 2021, te prvo mjesto u kategoriji “Umjetnički koncept” za seriju fotografija ”Spomenici u Zagrebu” 2022. godine.

Do sada je izlagao na jedanaest samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi.

Član je HND-a od 2006, ULUPUH-a od 2014. godine, a početkom 2015. postaje članom HZSUa. Predsjednik Nadzornog odbora ULUPUH – a od 2017. do 2022. godine. Član DZNAP-a od 2022.godine.

Samostalne izložbe:
2023. „Lepoglavska čipka“, Galerija Kranjčar, Zagreb
2022. „Sarajevo Barcelona Light&Shade“, Gradska vijećnica, Sarajevo
2022. „Na zadatku“, Galerija Kraluš, Sv. Ivan Zelina
2022. „Sarajevo Light&Shade“, Galerija Kranjčar, Zagreb
2019. „Barcelona Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2015. „Kroz ušicu igle“, KIC, Zagreb
2014. „Experiment“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2014. „Zlatne godine, sportaši nekad i sad“, Galerija Modulor, Zagreb
2012. „Sydney Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2011. „Reminiscencije na Modni ormar“, Medijateka Francuskog instituta, Zagreb
2010. „Give me five“, Galerija Stančić, Zagreb

Kandidatura: Anto Magzan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)