Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Daniel Kasap

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Daniel Kasap

Smatram da kao medijski autor sa skoro 30 godina iskustva i dobrim poznavanjem problematike autorskih prava mogu značajno pomoći u osnaživanju DZNAP-a.

Rođen sam 1978. u Zagrebu, a u fotografiji i medijima sam skoro 30 godina. Surađivao sam s velikom većinom lokalnih i svjetskih medija: Sportske Novosti, Novi List, Vjesnik, Feral Tribune, Sport plus, Nacional, Večernji list, 24 sata, Pixsell, Hina, EPA, AFP, AP, CCTV…

Radio sam u svim granama: od sporta i politike, do kulture i mode. Radio sam kao novinar, fotoreporter, snimatelj i urednik. Kao fotograf sam sudjelovao na više izložbi, a 2002. sam od struke dobio Nagradu za novinsku fotografiju Nikša Antonini.

U karijeri sam radio kao samostalni, freelance fotoreporter, ali i kao fotograf u stalnom radnom odnosu, pa poznajem probleme s kojima se djelatnici medija suočavaju iz obje perspektive, kao i s pitanjima autorskih prava.

Kao dobar poznavatelj autorskog prava, sa suradnicima radio bih na upoznavanju autora o njihovim pojedinačnim i kolektivnim autorskim pravima, kao i o postojećim obvezama i zakonima.

Mislim da bih svojim iskustvom i položajem s kojeg štitim prava i integritet autora mogao znatno više pridonijeti autorima i kroz Predsjedništvo društva kakvo je DZNAP, a time i pomoći poštenijoj raspodjeli zarade unutar medijskih i srodnih industrija.

U tom kontekstu volio bih s budućim članovima Predsjedništva postaviti nove i najbolje procese unutar našeg Društva.

Cilj mi je Društvo preobraziti u najtransparentnije, što dosad u mom prvom mandatu nije bio slučaj. Također, želim postaviti pomoćne alate zaštite imovinskih i moralnih prava autora, te dati primjer drugim udrugama kako se treba odnositi prema svakom članu, jer smo mi tu radi njih.

Kandidatura: Daniel Kasap

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)