Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Goran Penić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Goran Penić

Član sam Predsjedništva Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) od lipnja prošle godine. Sudjelovao sam na svim sjednicama Predsjedništva i u tom kratkom periodu trudio sam se da DZNAP funkcionira na najbolji mogući način unatoč svim izazovima s kojima smo se susretali, predlažući kompromisna rješenja na dobrobit našeg članstva. Želim i dalje angažirano raditi u tom smjeru.

Ukoliko me izaberete za člana Predsjedništva u idućem sazivu, kao prioritet u narednom mandatnom razdoblju ističem pregovore s izdavačima oko pravedne raspodjele naknada za autorska prava s internetskih platformi. To će u budućnosti predstavljati značajan prihod za
Društvo od čega će veliku korist imati svi naši članovi; novinari i fotoreporteri.

Treba napraviti sve da nam se u budućnosti ne ponove greške koje su se događale, što se posebno odnosi na liste najcitiranijih autora. Zaštita novinarskih autorskih prava i prikupljanje pravične naknade za autore, naš je osnovni cilj i treba napraviti sve da te liste budu točne i da se autorima isplaćuju naknade na vrijeme.

U proteklom razdoblju Društvo se nije dovoljno bavilo problemom s potpisivanjem autora i korektnim citiranjem, što nam mora biti prioritet u idućem mandatu. Treba razgovarati s nakladnicima da potpisuju svoje autore, te da korektno citiraju tuđa autorska djela s navođenjem imena autora kako bi svatko mogao dobiti naknadu za svoje djelo.

Posebno ću se zalagati za što transparentniji rad Predsjedništva DZNAP-a i svih njegovih tijela. Za to će nam biti potrebna proaktivna komunikacija s članstvom koje mora biti obaviješteno što radimo za njihovu korist. Članovi moraju imati uvid u poslovanje Društva.

Sugerirat ću i aktivniji rad Nadzornog odbora kako bi nas mogao kvalitetno savjetovati i uputiti na moguće pogreške.

Kao aktivni član Predsjedništva DZNAP-a s drugim sam kolegama radio na tome da se Društvu priključe autori s liste najcitiranijih i da im se isplati njihova naknada. To će biti jedan od prioriteta i u idućem mandatu. Moramo napraviti sve da što manje novca od autorskih
naknada ode u zastaru.

Ako me izaberete u ovo tijelo, predstavljat ću sve novinare i fotoreportere s jednakom željom da nam svima bude bolje bez obzira tko iz koje redakcije dolazio.

Politički sam novinar Jutarnjeg lista 16 godina. Ranije sam kao student kratko radio i u Večernjem listu. Novinarstvo je moj poziv, posao i strast. Pratim rad Vlade, političkih stranaka, a bavim se i gospodarskim temama. Završio sam Fakultet hrvatskih studija. Član sam Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Kandidatura: Goran Penić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)