Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Maja Šurina

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Maja Šurina

Rođena sam 1980. u Zagrebu, a u novinarstvu sam od 1999. Novinarstvom sam se počela baviti kao studentica na Radio Studentu, gdje sam radila kao novinarka, voditeljica, tehničarka u režiji te urednica glazbene redakcije.

Kasne 2005. zapošljavam se na Radiju 101 u Aktualno-političkoj redakciji, a 2009. prelazim na tportal, gdje i danas radim.
Kao novinarka pratim unutarnju i vanjsku politiku, posebno rad Sabora, Vlade i političkih stranaka.

Članica sam DZNAP-a od 2015. i često među autorima s liste onih s najviše prodavanih tekstova.

Kao članica Predsjedništva zalagat ću se za poštivanje autorskih prava fotoreportera i novinara, posebice onih na portalima. Kroz godine nerijetko sam mogla čuti kolege koji se žale na prenošenje njihovih autorskih tekstova bez navođenja autora i izvora po portalima.

Ali jednako tako mogla sam čuti i žalbe kolega s portala, čiji se autorski tekstovi nerijetko tretiraju kao ‘sveopće dobro’ te se prenose bez navođenja autora i izvora.

Kao članica Predsjedništva DZNAP-a želim biti i glas novinara zaposlenih na portalima, no jednako ću predstavljati sve novinare i fotoreportere neovisno o redakciji iz koje dolaze.

Jednako tako, ako budem izabrana, želim pridonijeti poštenijoj i bržoj raspodjeli naknada našim članovima, kao i boljem statusu autora u pregovorima između izdavača i digitalnih platformi.

Kandidatura: Maja Šurina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)