Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Tihana Tomičić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Tihana Tomičić

Novinarstvom se aktivno bavim preko 30 godina, rođena sam 11. kolovoza 1970. u Rijeci, i cijeli radni vijek dosad provela sam u Novom listu, najprije kao novinar u Rijeci, a posljednjih pet godina u Zagrebu.

Radim na poslovima kolumnista, novinara, a zadnjih godina vodim i Dopisništvo Novoga lista (povezanoga sa Glasom Istre i Zadarskim listom) u Zagrebu, gdje je i dalje aktivno desetak kolega novinara.

Završila sam novinarstvo na FPZG-u, a u cehovskim udrugama bila sam aktivna u Sindikatu novinara Hrvatske i HND-u, te sam kao član obje udruge bila u vrhu naše organizacije u Novom listu u raznim fazama.

Članica sam DZNAP-a praktički od njegova osnivanja i šireg prihvaćanja u struci, a već sam nekoliko puta bila u vrhu liste najcitiranijih novinara – jednom na prvom mjestu, te više puta među prvih pet najcitiranijih, čime dijelim visoku profesionalnu aktivnost i drugih kolega iz redakcije Novog lista koji su uvijek u samom vrhu ove liste citiranih autora.

Samim time, imam poseban senzibilitet prema temama kojima se DZNAP u borbi za zaštitu autorskih prava novinara i fotoreportera bavi. DZNAP vidim kao važno cehovsko udruženje, koje je svojim postojanjem i radom uvelike podiglo svijest u struci, ali i javnosti općenito, o tome da u novinarstvu i danas postoji snažno autorstvo koje valja valorizirati i općedruštveno promovirati.

Sada je pred DZNAP-om, nakon afirmacije autorskog novinarskog rada u pisanom i drugom klasičnom novinarstvu, da zaštiti i autorska prava kolega koji su više orijentirani prema digitalnim medijima i redakcijama, a to smo danas već svi, za što često nedostaje razumijevanja i kod poslodavaca, i u samoj struci. Nerijetko kolege rade kao novinari, ali potpisani redakcijskim potpisom, stoga je jedan od zadataka DZNAP-a, kako ga ja vidim, borba i za tu kategoriju kolega u “novom novinarstvu”.

Važnom smatram i transparentnost rada DZNAP-a i njegovih tijela, jednako kao i bolju komunikaciju sa članovima, te efikasnije i brže donošenje odluka, a na koncu i nalaženje što pravednijih formula za evaluaciju novinarskog rada. Svima zajedno zacijelo nam je stalo da DZNAP-ove liste budu točne, a poslovanje uredno.

Kandidatura: Tihana Tomičić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)