Izdavači zahtijevaju nova pravila za AI modele

Pavel Danilyuk | Pexels

Više velikih svjetskih medija i izdavača zatražilo je od zakonodavaca diljem svijeta kreiranje pravila i donošenje zakona koji bi štitili autorska prava u doba širenja generativne umjetne inteligencije koja se trenira koristeći i brojna autorska djela bez ovlaštenja.

Izdavači su uputili otvoreno pismo (PDF) u kojem traže da parlamenti donesu zakonske obrasce koji bi zahtijevali transparentnost korištenja golemih sadržajnih baza. Traže da se kompanije koje koriste AI modele obveže da moraju tražiti pristanak nositelja autorskih prava prije nego koriste njihova djela.

Također, zahtijevaju da se dopusti medijskim kompanijama da pregovaraju s operaterima AI modela, da se omogući identificiranje sadržaja koji se koristi u treniranju takvih modela te također da se te kompanije obveže da uklanjaju predrasude i netočne informacije u svojim generativnim AI servisima.

Višestruko štetna praksa

Ovo pismo – pod naslovom “Čuvanje povjerenja javnosti u medije kroz ujedinjenu AI regulativu i praksu” – potpisale su brojne poznate medijske kompanije i neki veliki američki sindikati poput Agence France-Presse, Europska Pressphoto agencija, Europsko vijeće izdavača, Gannett, Getty Images, National Press Photographers Association, National Writers Union, News Media Alliance, The Associated Press, kao i američko Udruženje autora.

Potpisnici tvrde da kompanije koje treniraju generativnu umjetnu inteligenciju koriste medijski sadržaj bez ikakvog razmišljanja o posljedicama i šteti za originalne autore, niti nude bilo kakvo potpisivanje autora.

“Takve prakse potkopavaju osnovni poslovni model medijske industrije koja ovisi o svojim čitateljima i gledateljima i pretplatama, licenciranju i oglašavanju. Osim što krše autorska prava, takvi modeli umjetne inteligencije imaju i šire posljedice jer značajno smanjuju medijsku raznolikost. Također, potkopavaju financijsku održivost i mogućnost kompanija da ulažu u medijsko pokrivanje, a time ograničavaju javnost u pristupu kvalitetnim informacijama pouzdanih izvora”, stoji u pismu.

Pismo je poslano nedavno nakon što je Google ovog ljeta demonstrirao svoj generativnu umjetnu inteligenciju u pisanju vijesti (alat Genesis) u redakcijama New Yorka Timesa, Washington Posta i News Corpa, koja je vlasnik Wall Street Journala.

Mnoge medijske kuće koje su počele koristiti generativnu umjetnu inteligenciju prijavile su kako su pronašle niz grešaka u člancima koje napiše umjetna inteligencija, piše The Verge.

Tekst: D.L.
Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)