Domaće koncertne fotografije prečesto se bespravno koristi i prenosi

Ana Pavlović | Muzika.hr

U zagrebačkom klubu Peti Kupe održana je panel rasprava pod imenom “Smijem li objaviti ovu fotku s koncerta?”, koja je kroz dobre i loše primjere kod nas i u svijetu ukazala na stanje svijesti autorskih prava u području koncertne fotografije.

Panel je moderirao Edo Plovanić, glavni urednik i osnivač portala muzika.hr, a na njemu su sudjelovali kantautorica Anna Moor te fotografi Vedran Metelko (Ravno do dna), Lucija Očko (Cropix/muzika.hr) i Sanjin Strukić iz foto agencije Pixsell, koji je bio i predstavnik DZNAP-a.

Raspravljalo se o praksama i pravima vezanim uz koncertnu fotografiju, koja je jedna od najtraženijih, ali i najčešće bespravno zlorabljenih, iz kutova fotografa kao autora, medijskih kuća i foto agencija te samih izvođača.

Navedeno je nekoliko primjera međunarodnih zvijezda, kao što su Dua Lipa i Miley Cyrus, koje su zbog neautoriziranih objava koncertnih fotografija na vlastiti Instagram bile tužene, i to za pozamašne iznose.

Isti problemi i kod nas, i u inozemstvu

Panelisti su istakli kako problema te vrste ima i kod nas. Najčešće se, upozorili su panelisti, događa da izvođači objave fotografije bez dozvole i potpisa autora.

Takve probleme su istakli Metelko i Plovanić, čije su fotografije izvođači bespravno iskoristili za naslovnicu albuma, kao i za promocije vlastitih koncerata. U pojedinim slučajevima i sami promotori koncerata šalju medijima fotografije koje vlasnici prava nisu odobrili.

“Postoji velika razlika između dijeljenja i kopiranja.”, istaknuo je Strukić, “Fotografiju koja je već objavljena na Instagramu fotografa ili medija, odnosno u obliku članka, posta na Facebooku i tome slično ne smijete drugdje objaviti bez dozvole autora, čak i ako je objavite s potpisom. Potrebno je dobiti dozvolu autora, odnosno vlasnika fotografije.”

Sa Strukićem se složila Očko, koja se i sama susrela sa sličnim problemima.

Moor je naglasila kako među izvođačima ne postoji svijest o tim problemima, što je svakako jedan od razloga zašto su toliko česti. Stoga su javne rasprave poput ove važne, u čemu su ju podržali i ostali panelisti.

Video zapis panela je dostupan na YouTubeu.

Foto: Ana Pavlović / Muzika.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)