Izložba fotografija Slobodne Dalmacije u Šibeniku – fotoreportere nisu potpisali!

Foto: Jess Foami / Pixabay

Povodom 80. obljetnice izlaženja, Slobodna Dalmacija organizirala je izložbu svojih vrhunskih fotoreportera koja se, nakon Zagreba i Zadra, preselila u Šibenik, u Gradsku knjižnicu “Juraj Šižgorić”.

U tekstu o izložbi ističu da izbor iz golemog arhiva Slobodne Dalmacije ispravlja nepravdu koja je fotoreporterima i njihovoj analognoj djeci i digitalnom podmlatku nanošena dugo vremena: tehničke mogućnosti tiska ograničavale su veličinu i kvalitetu fotografija.

“Premda se štampa i fotografija u ranim godinama novina nisu ljubile, u arhivu “Slobodne” nakupljala su se prava remek-djela domaćih majstora. Tko bi u to vrijeme pomislio kako će prizori prepečenih ribara i znojnih radnika, prašnjavih rudara i naboranih pastirica, poštara, škovacina i kupravendi ikad krasiti ugledne galerije? Portreti mladih umjetnika, skokovi sportaša neizvjesne budućnosti, nezainteresirani političari i svakojaka lica sasvim nevažnih prolaznika snimljenih metodom skrivene kamere, u fermentacijskom procesu u kakvom zaboravljenom registratoru, sada se kače na zidove”, piše u objavi.

Napominju i kako se fotografije poput ovih pretvaraju iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule kroz koje virimo očima nekih starih majstora i njihovih nasljednika.

No, oni koji su posjetili izložbu svjedoče kako je autorima, umjesto ispravljanja nepravde o kojoj pišu, napravljena nova: nijedna fotografija nema potpisanog autora, u opisu ispod fotografija navedena su samo imena osoba koje su fotografirane. Na ovaj su način narušena moralna prava autora fotografija – pravo da se zna kako su oni autori – potpisivanjem imenom i prezimenom. Apsolutno neprihvatljiva praksa koja je tim teža kad je posrijedi ugledna novinska kuća.

Tekst: V.W.
Foto: Jess Foami / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)