Tko je nositelj autorskih prava na predstavu “Charlie i tvornica čokolade” u kazalištu Trešnja?

Slika: NoName_13 / Pixabay

Da je u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja nedavno premijerno izvedena dječja predstava „Charlie i tvornica čokolade“, prema istoimenom hit-romanu Roalda Dahla, postavljena bez ishodovanih dozvola vezanih uz autorska prava za kazališnu izvedbu objavila je kolegica Dora Kršul na portalu Telegram.hr (cijeli članak mogu pročitati samo pretplatnici Telegrama). Prenosi kako su iz Hrvatske autorske agencije, koja u Hrvatskoj zastupa britansku agenciju Casarotto Ramsay & Associates Limited, zastupnike zaklade pokojnog autora Roalda Dahla i njegovih nasljednika, istaknuli da su Kazalištu Trešnja poslali pisano upozorenje, no uprava se oglušila, a nije odgovorila ni na Telegramove upite.

No, u tekstu u Večernjem listu Bojana Radović i Tia Špero pišu da te navode demantira ravnateljica Kazališta Trešnja Višnja Babić koja je komentirala optužbe:

“Naravno da nam ne pada na pamet ovu ili bilo koju drugu predstavu raditi bez riješenih autorskih prava. Imamo pisanu suglasnost agencije koja ima ekskluzivna prava na ovo djelo. Tek kasnije se pojavila još jedna agencija koja tvrdi da također ima prava, i to upravo rješavaju naši odvjetnici. Pomalo je nejasno kako je moguće da nad bilo kojim djelom postoje dvostruka autorska prava, a očito se sve ovo događa i zbog jala i zavisti, nakon što je predstava Kazališta “Trešnja” dobila odlične kritike. Na sreću, sve bi trebalo biti riješeno u sljedećih nekoliko dana.”

Tekst: V.W.
Slika: NoName_13 / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)