Kalifornija mijenja zakon u korist novinara slobodnjaka

Ako je suditi po zakonu koji se “kuha” u Kaliforniji i tamošnji slobodni novinari imaju jednake probleme kao i oni hrvatski: prikriveni radni odnos, poslodavce koji im daju premalo posla da bi preživjeli, ali im zabranjuju da rade za druge medije.

Kako izvještava časopis The Hollywood Reporter, u Skupštini Kalifornije pripremaju se dopune prijedloga zakona, pod imenom AB 1850 (AB je Assembly Bill).

Te bi izmjene trebale okončati kontroverzno ograničenje od 35 priloga koje slobodni novinari smiju isporučiti jednom poslodavcu. Uz to, zahtijevati će od poslodavaca da dopuste nezavisnim novinarima i fotoreporterima da rade i za druge naručitelje.

Amandmane priprema zastupnica u Skupštini Lorena Gonzalez nakon učestalih pritužbi freelancera na zakon koji ih je ograničavao, a koji je ona i predložila.

Gonzalez je autorica zakona AB 5 koji je trebao prekinuti iskorištavanje slobodnjaka u prikrivenim radnim odnosima, tako omiljenom medijskim kućama u Hrvatskoj koje tako za sebe vežu stotine RPO-ovaca, ali im ne žele dati prava iz radnog odnosa.

Zastupnica Gonzalez je prije nekoliko dana otkrila da radi na poništenju ograničenja od 35 priloga u prethodnom zakonu (AB 5) koje se odnosi na slobodne novinare, neovisne urednike ili fotoreportere slobodnjake.

Novi bi propis trebao zabraniti da slobodnjak ne smije zamijeniti stalno zaposlenog radnika te da njegov ugovor mora specificirati za koje intelektualno autorsko djelo je koliko plaćen te kada će mu to biti isplaćeno.

AB 1850 bi trebao biti usvojen tijekom ove godine i omogućavati da se freelancere potpisuje pod njihov rad, što je potpuno obrnuto od sadašnje prakse u velikim medijima i agencijama, gotovo kao i u nas.

Novi bi zakon trebao zahtijevati da poslodavac dopušta slobodnjaku kojega unajmljuje da radi i za druge medije, ali i da većinu posla freelancer ne smije obavljati u prostorijama poslodavca. Jednako kao i kod nas, novinari će morati biiti ili registrirani obrtnici ili imati tvrtku.

Iznimke koje je uveo AB 5 za freelance novinare u Kaliforniji, našle su se u posljednjih nekoliko mjeseci pod paljbom novinara i organizacija koje ih zastupaju, nakon izvještaja s terena koji su utvrdili kako je odredba o 35 priloga za pojedinog poslodavca mnogim slobodnjacima bila potencijalni kraj karijere, zato što su se urednici velikih medija bojali da ne prekorače to ograničenje te zbog toga nisu davali freelancerima da pišu teme koje su predlagali.

Da je tome bilo tako, vidjelo se sredinom prosinca, kad je Vox Media najavio da prekida sve narudžbe od kalifornijskih neovisnih novinara.

I Business Insider je limitirao broj članaka na 35, dok su agencije za SEO pisanje i prijevode objavile da uopće neće davati posao slobodnjacima.

Udruge slobodnih novinara su pokušale sudskom tužbom osporiti AB 5, ali im to nije pošlo za rukom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)