I Reuters koristi umjetnu inteligenciju

Tvrtka Synthesia razvila je sustav umjetne inteligencije u kojemu je snimila stvarnog voditelja vijesti dok izgovara sva imena momčadi, svih igrača u Premiership ligi, sve situacije u igri i sve njene ishode… Potom ta umjetna inteligencija kombinira te snimke, fraze i rečenice u kompletan izvještaj, koji prenosi u stvarnom vremenu.

Sustav je još u fazi prototipa – za generiranje jednog kraćeg izvještaja o utakmici potrebno je nekoliko sati rada računala.

Reuters je najavio da će usavršenog AI (Artificial Intelligence) voditelja koristiti u kombinaciji sa živim voditeljem, ali i za pojedinačne izvještaje koji će biti generirani za gledatelje servisa na upit (on demand).

Dileme koje se otvaraju korištenjem umjetne inteligencije na ovaj način, vrlo su bliske dilemama koje su potaknute oko odgovornosti AI sustava koji upravlja automobilima koji voze bez vozača.

Kod samovozećih automobila već je postavljeno pitanje na kome leži odgovornost za nezgodu u koju je umiješan takav auto – na proizvođaču samog automobila, na proizvođaču softvera koji upravlja automobilom, a koji je najčešće različit od proizvođača lima i kotača, na programera, koji je pak vrlo često neka treća tvrtka ili freelancer…

Otprilika bi jednaka situacija mogla biti s autorskim pravima na vijesti Reutersovog AI voditelja.

Nadamo se da takva situacija neće dovesti do eksplozivnog ishoda. Naime, londonski startup Synthesia ime dijeli s češkom tvornicom semtexa, plastičnog eksploziva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.