Istaknute kandidature za nove članove predsjedništva DZNAP-a

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva udruge.

Evo pregleda dosad pristiglih kandidatura, abecednim redom.

Ilko Ćimić

Rođen sam 27. srpnja 1974. u Dubrovniku, a novinarstvom se bavim od 1998. godine. Do 2005. godine angažiran u Dubrovniku kao dopisnik Večernjeg lista te novinar i glavni urednik dvaju lokalnih tjednika i to tjednika Dubrovački list i tjednika Setemana.

Od 2007. godine sam novinar na portalu Index.hr. Dobitnik sam tri nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo za seriju tekstova o predstečajnim nagodbama, Aferu Hotmail i za serijal o bankama i regulatorima.

Dobitnik sam i dvije HND-ove godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo i to za seriju od 17 članaka pod zajedničkim nazivom Dossier: Afera Kamensko te za razotkrivanje afere Agrokor. Tri puta u užem izboru za novinara godine.

Angažiran sam godinama u HND-u kroz niz inicijativa, a u dva mandata sam i član Nadzornog odbora.

DZNAP vidim kao važno cehovsko udruženje koje doprinosi boljitku novinara u vidu zaštite autorskih prava te smatram da svojim radom u Predsjedništvu mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva ovog društva.

Tomislav Krišto

Rođen sam 1980. u Zagrebu. Kao fotoreporter radim neprekidno od 2005. počevši u Vjesniku te od 2011. u Cropixu u kojem sam i dalje u stalnom radnom odnosu.

Područje fotografije kojom se profesionalno bavim uključuje politiku, kulturu, sport, dizajn, gastronomiju, modu, crnu kroniku, studijska snimanja i ostalo.

Sudjelovao sam u više grupnih fotografskih izložbi.

S preko 18 godina iskustva u novinarstvu upoznat sam s problematikom autorskih prava te bih svojim iskustvom, željom i znanjem želio doprinijeti kolegama djelatnicima kroz DZNAP kako bi se unaprijedilo poštivanje autorskih prava, njihovo konkretno ostvarivanje, edukacija kolega o autorskim pravima, kao i pomoći poštenijoj raspodjeli zarade unutar medijskih industrija.

Goran Penić

Aktivni sam član Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava od 2011. godine.

Angažirano sudjelujem u radu Skupštine Društva i nadam se da svojim prijedlozima doprinosim boljem radu DZNAP-a. Bio sam i autor istraživanja koje je financirao DZNAP o uvođenju digitalne pretplate, koji je bio zapažen.

Kao novinar, svojim radom – zbog čega sam često pri vrhu liste najcitiranijih autora – doprinosim i financijskoj stabilnosti Društva i njegovom opstanku.

Smatram kako bi velika redakcija poput Jutarnjeg lista, koja ima veliki broj članova DZNAP-a, trebala u Predsjedništvu imati svojeg predstavnika novinara. No, ako me izaberete u ovo tijelo, predstavljat ću sve novinare i fotoreportere s jednakom željom da nam svima bude bolje bez obzira tko iz koje redakcije dolazio.

Zaštita autorskih prava jako je važna tema za autore u novinarstvu. Ovo Društvo je pionir u zaštiti novinarskih autorskih prava, a drago mi je što su nam se u toj borbi pridružili i fotoreporteri koji su jednako važni članovi naših redakcija.

Ako me izaberete za člana Predsjedništva, u suradnji s drugim kolegama zalagat ću se da se nastave svi dobri projekti, a da poboljšamo naš rad tamo gdje je potrebno.

Posebno će biti važna borba za što kvalitetnije zakonodavstvo, za što bolji tretman autora u pregovorima s internetskim platformama i izdavačima, nastavak borbe za fer citiranje tekstova s navođenjem autora te za što bolju naplatu od press clipping agencija.

Posebno ću se zalagati za što transparentniji rad Predsjedništva i svih tijela DZNAP-a, za bolju komunikaciju s našim članovima te za što bržu isplatu naknada našim članovima, jer to je ono što nam je core biznis.

Politički sam novinar Jutarnjeg lista više od 15 godina. Ranije sam kao student kratko radio i u Večernjem listu. Novinarstvo je moj poziv, posao i strast. Pratim rad Vlade, političkih stranaka, a bavim se i gospodarskim temama.

Završio sam Fakultet hrvatskih studija. Član sam Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Igor Šoban

Fotografijom se profesionalno bavim od 1998. godine kada sam počeo u Večernjem listu kao fotoreporter. Nastavljam u dnevnom listu Republika u kojem sam do njegovog gašenja te prelazim u Jutarnji list.

Od 2004. godine sam prešao u Nacional i NCL media grupu. U Nacionalu sam na mjestu fotoreportera te urednika fotografije od 2007.
godine.

2010. godine odlazim u freelance dio fotografije i radim za KHL Medveščak i Zagrebačku Filharmoniju kao službeni fotograf te za mnoge PR agencije poput Priredbe, Real grupe…

Vratio sam se u medije 2016. godine u fotoagenciju Pixsell kao fotoreporter.

2018. godine postajem voditelj foto odjela agencije Pixsell na kojem sam mjestu do 2022. godine.

Trenutno sam fotoreporter u agenciji Pixsell.

Kroz moju fotoreportersku karijeru imao sam dosta slučajeva gdje je netko kršio moja autorska i moralna prava i ukazivao sam na to i upozoravao sve koji su to činili.

Neke sa na kraju i tužio i vansudski se nagodio ali nikada nisam to činio zbog novca nego zbog naše struke i neozbiljnosti kojim su se “lopovi” odnosili prema mojem autorskom radu i shvaćali to kao “pa ti si to tamo opalio foku i šta sada hoćeš”.

Takav odnos prema fotografiji i autoru je po meni nedopustiv i uvijek budem zastupao prava autora.

Dražen Tomić

U Društvu za zaštitu novinarskih autorskih prava sam od samih početaka. Izaberete li me za člana predsjedništva, zalagat ću se za ravnopravnost svih članova, bez obzira da li su novinari, fotografi ili video snimatelji.

Očekujem da će se u DZNAP-u više angažirati cijelo članstvo, ali i da će u narednom razdoblju DZNAP ostati ključna organizacija za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Očekujem suradnju s nadležnim institucijama (Ministarstvo kulture, Agencija za elektroničke medije, Hrvatsko novinarsko društvo i druge), i to prije svega na način da su novinarska autorska prava na prvom mjestu jer tržište se liberalizira i bit će vrlo izazovno naredno razdoblje.

Kako se zbog zakona scena mijenja i liberalizira, smatram da bi dodatni izvor prihoda trebalo biti korištenje europskih fondova i suradnja s drugim institucijama, u iskoraku prema edukaciji medijskih kuća, novinara i opće javnosti.

DZNAP će u narednom razdoblju morati stvoriti takav poslovni plan da bez obzira na promjene koje dolaze zbog zakona bude samoodrživ i na korist svih njegovih članova.

Što se tiče novinarske karijere radio sam u medijima kao što su Hrvatski Obzor, Večernji list, Vjesnik, Vidi, PC Chip… Ukupno sam kao slobodni novinar radio u 20-tak redakcija.

Bio sam novinar i urednik u Business.hr-u poslovnoj tjednoj, a nakon toga i dnevnoj novini. Uređivao sam u Business.hr-u posebne priloge, ali i kao svih ovih godina pratio i ICT industriju.

Zadnjih već deset godina imam vlastiti medijski projekt ICTbusiness koji uključuje tri internetska portala i TV emisiju – ICTbusiness.info, ICTbusiness.biz, Gameperspectives.hr i ICTbusiness TV emisiju.

I tako već četvrt stoljeća u novinarstvu, s dva kraća godišnja izleta u druge branše.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)