Meghxit: Između javnog interesa i zaštite autorskog prava

Britanski princ Harry i njegova supruga, američka glumica Meghan Markle, objavili su da više nisu članovi kraljevske obitelji.

Vojvoda i Vojvotkinja od Sussexa sele se u Kanadu, a kraljica Eliztabeta ih više neće financijski pomagati. Kako bilo, medijsko praćenje njihovih aktivnosti i njihov budući život već je sada, uz ostale pravne začkoljice, iznjedrio dva problema koja se (do)tiču intelektualnog vlasništva.

Prvi je problem autorskog prava. Meghan Markle je svom ocu, Thomasu Markleu, poslala privatno pismo na pet stranica iz kojega su objavljeni izvadci u britanskim novinama The Mail on Sunday, bez njezina znanja i privole. Zbog toga je tužila novine za povredu autorskog prava, zadiranje u njenu privatnost te zloporabu osobnih podataka.

Vojvotkinjino je pismo, prema britanskom zakonu o autorskom pravu, definirano kao literarno djelo, što nju čini autoricom i nositeljicom prava.

Narušavanje tog prava javlja se kad je znatan dio zaštićenog djela kopiran bez dopuštenja, pri čemu se znatan dio ne odnosi toliko na samu količinu kopiranoga koliko na bit onoga što je kopirano, a što, u ovom slučaju, vojvotkinju prikazuje u lošem svjetlu, (prikazuje njene probleme u odnosu s ocem).

Mail on Sunday se branio tvrdnjom da vojvotkinja i ostali članovi kraljevske kuće ovise o objavama u medijima i o tome što rade, te da stoga ne mogu imati ista očekivanja o privatnosti, kao obični ljudi.

Ustvrdili su i da postoji i legitiman javni interes za privatni život članova kraljevske obitelji, te da to isključuje zaštitu pisma kao autorskog djela. Također su tvrdili da je Meghan dala svoje pismo časopisu People u veljači 2019. godine, što ga je stavilo u javnu domenu, a ne više u privatnu.

Uskoro će se vidjeti hoće li Thomas Markle svjedočiti u korist svoje kćeri ili novina, kako je najavljeno.

Drugi je problem zaštićena marka. Naime, Harry i Meghan su pokrenuli web odredište Sussexroyal.com kako bi na njemu promovirali svoj rad u britanskoj zajednici naroda, Commonwealthu. Uporabu te oznake na različitim proizvodima ili događanjima bi naplaćivali.

Pokrenuli su zaštitu žiga SUSSEX ROYAL u Ujedinjenoj Kraljevini te u dobrom dijelu svijeta u različitim klasama, od pisama i čestitki, do dobrotvornog rada i usluga. Broj sljedbenika brenda SUSSEX ROYAL na Instagramu je dosegnuo nekoliko milijuna.

Dok se privatna imovina prinčevskog para procjenjuje na 34 milijuna funti, postoji i procjena koja kaže kako bi njihovo poslovanje pod imenom SUSSEX ROYAL na knjigama, televizijskim pojavljivanjima, govorima na konferencijama te na dizajnerskoj odjeći i drugim stvarima moglo narasti na 400 milijuna funta.

Međutim, nedavna odluka kraljice Elizabete II., kojom im uskraćuje pravo uporabe riječi ROYAL, ozbiljno im je pomrsila planove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.