Microsoft se udružio s medijima u EU

Najveći svjetski proizvođač softvera, američka tvrtka Microsoft, udružila se s nakladnicima medija u Europskoj uniji u razvoju sustava koji će olakšati internetskim platformama plaćanje novinskih sadržaja distribuiranih putem interneta.

Riječ je o razvoju rješenja koje bi služilo kao tehnologija za obavezno plaćanje vijesti. U Microsoftu kažu da ih je na taj potez nadahnuo predloženi australski zakon. Europska unija je javno podržala Australiju, jer smatra da se korporacije moraju podvrgnuti regulatoru, a ne obrnuto.

Microsoft se udružio s Vijećem europskih nakladnika (European Publishers Council) i udrugom News Media Europe. Riječ je o dvije asocijacije koje predstavljaju većinu nakladnika novina i časopisa u Europi, koje upravljaju s nekoliko tisuća izdanja diljem kontinenta.

Što se tiče same Unije, sve više njenih država članica unosi Direktivu o autorskom pravu u svoje zakonodavstvo – naš zakon je pred drugim čitanjem u Saboru.

I ovdje imamo istu bojazan kao i u Australiji – mediji jednostavno nemaju dovoljno ekonomske pregovaračke snage u odnosu na internetske platforme – pa se i u Europi predlaže uvođenje klauzule kojom bi se to postiglo.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)