Facebook se vraća u Australiju

Nakon pregovora direktora Facebooka, Marka Zuckerberga, i predstavnika države, Josha Frydenberga, koji su trajali gotovo dvanaest sati, prekinuta je jednotjedna blokada prijenosa vijesti korisnicima te društvene mreže u Australiji.

Raspravljeno je nekoliko amandmana na predloženi zakon (The News Media Bargaining Code), među kojima i onaj koji izuzima Facebook ako i kad dokaže da je potpisao dovoljan broj ugovora s medijskim kućama, o prijenosu njihovih sadržaja. Facebook je dobio i duži rok za pregovore s vlasnicima medija (dva mjeseca), a prislina arbitraža će biti korištena kao posljednje sredstvo.

MEAA (Savez australskih medija) upozorava da novi dogovor i dalje predstavlja prijetnju malim medijskim nakladnicima, lokalnim i neprofitnim medijima. Njihova pregovaračka pozicija puno je lošija. Zato im država treba pomoći.

Usto, u Zakonu treba jasnije definirati i koliko novca koji mediji dobiju od internetskih platformi ide u reinvestiranje medija, u proizvodnju novih medijskih sadržaja.

Više pojedinosti.

Dobar informativni video o tome zašto Australija želi zakonom regulirati Google i Facebook, objavio je britanski The Guardian.


24. veljače 2021.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)