Novinari upozoravaju: Predložene izmjene Zakona o autorskom pravu su štetne

Predstavnici novinarskih udruga zatražili su izmjene odredbi koje derogiraju novinarska autorska prava i pogoduju nakladnicima te internetskim korporacijama.

Predstavnici Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske razgovarali su u utorak, 9. ožujka, s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek oko spornih prijedloga u Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, posebno o formulaciji da izdavač može bez dopuštenja autora mijenjati i dovršavati autorska djela

Novinarske su udruge izrazile svoje neslaganje s prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prije njegova slanja na drugo čitanje u Sabor. Vladi, Hrvatskom saboru, Ministarstvu kulture i medija te klubovima zastupnika uputile su otvoreno pismo u kojem su upozorile na štetne posljedice usvoji li se Zakon u predloženom obliku.

Dogovoreno je da će udruge novinara Ministarstvu ponovo poslati svoj prijedlog izmjena prijedloga Zakona. “U prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima novinari uopće nisu izrijekom navedeni kao autori.

Neprihvatljiva je klauzula kojom se autorsko pravo na novinarsko djelo stvoreno u radnom odnosu automatski i trajno, zauvijek, prenosi na poslodavca, i nakon prestanka radnog odnosa, a iznimno je problematičan prijedlog da naručitelj, poslodavac, može bez dopuštenja autora mijenjati i dovršavati autorska djela.

To je u suprotnosti s osnovnom biti novinarskog posla, a predložena izmjena otvara prostor cenzuri i širenju lažnih vijesti.

Ako je ministričin prijedlog o ponovnom slanju prijedloga izmjena Zakona iznijet samo kako bi se primirilo novinare i novim Zakonom pogodovalo nakladnicima i internetskim korporacijama na štetu autora, to će biti potpuno protivno onome što je Ministarstvo navelo kao jedan od ciljeva novog Zakona”, rekla je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

U Ministarstvu vjeruju kako novinarske udruge nisu dobro shvatile intenciju Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji će biti osnova budućih pregovora s internetskim platformama. Smatraju kako samo zajedničkim nastupom države i medija prema internetskim platformama moguće nešto postići u pregovorima.

S time su se predstavnici novinara načelno složili, ali uz uvjet da novinarske organizacije budu uključene u te pregovore. Prije toga je potrebno spriječiti smanjenje prava novinara zaposlenih u medijskim kućama i slobodnih novinara u odnosu na poslodavce, kao i u odnosu na prava koja imaju prema sadašnjem Zakonu.

Štoviše, novinarske udruge smatraju da europska Direktiva o autorskom pravu omogućuje prihvatljivo rješenje ako je pravilno implementirana u Zakon.

I Europska federacija novinara poslala je prosvjedno pismo hrvatskoh Vladi, Hrvatskom saboru i klubovima zastupnika te Ministarstvu kulture i medija zbog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji, smatraju, zaobilazi duh Direktive o autorskom pravu i predstavlja opasnost da novinari izgube dohodak koji bi im trebao pripasti.

Rok za prihvaćanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima je početak lipnja ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.