Održana 13. Skupština: DZNAP prvi put podijelio naknade fotoreporterima

Zbog pandemije i tema koje je nametnula, poredak najprodavanijih novinarskih članaka za 2020. prilično se razlikuje od svih dosadašnjih, a na čelu mu je novinarka Novog lista Tihana Tomičić

Zagreb, 15. svibnja 2021. – Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je svoju 13. Skupštinu u Novinarskom domu u Zagrebu te prvi put podijelilo i fotoreporterima naknade od autorskih prava za 2020 godinu.

Konačno smo materijalizirali cilj koji smo postavili još prije nekoliko godina; izborili da svaka fotografija u distribuciji vrijedi kao novinarski tekst. Sljedeći je korak proširenje naplate autorskih prava na sadržaje koji se distribuiraju na internetskim platformama, nakon usvajanja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te dobivanja licence za kolektivnu zaštitu tog prava, za što smo danas dobili i mandat na Skupštini – komentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

13. Skupština DZNP-a u Novinarskom domu u Zagrebu. Foto: Mario Ćužić

Skupština DZNAP-a prihvatila je i izmjene Statuta koje joj omogućavaju da se ubuduće održava i online, u Pravilnik o raspodjeli naplaćenih autorskih naknada implementirana su pravila raspodjele za fotoreportere, a usvojen je i Pravilnik o članstvu za fotoreportere.

Na upražnjeno mjesto u Predsjedništvo DZNAP-a Skupština je izabrala Sanjina Strukića, fotoreportera Pixsella.

Zahvaljujem članovima DZNAP-a na povjerenju koje su mi dali i nastojat ću na najbolji način zastupati autorska prava fotoreportera, ali i svih novinara – istaknuo je S. Strukić nakon izbora.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje autorstva i medijsko poduzetništvo DZNAP je financirao projekt Vedrana Marjanovića „Posljedice koronavirusa na djelatnosti temeljene na autorskom pravu u Hrvatskoj s naglaskom na medije“ koji je dostupan na našem webu.

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, novu listu svojih 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu novinarka Novog lista Tihana Tomičić. Poredak najprodavanijih novinara autora za 2020. prilično se razlikuje od svih dosadašnjih, s obzirom da je tematiku diktirala pandemija koronavirusa i okolnosti vezane za nju.

Popis autora sastavljen je na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima dostupan je na našim internetskim stranicama.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)