Otkrivene stotine lažnih lokalnih portala

U utorak 3. studenoga održavaju se predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama. Izraz ‘fake news’ prilično se često koristi u američkom medijskom prostoru, kao i u tamošnjim političkim kampanjama. No, ipak, zabrinjavajuće je odjeknulo otkriće više stotina lažnih portala uoči tih izbora. Naime, sveučilište Columbia objavila je veliko istraživanje koje je ove godine zabilježilo više od 700 fake portala koji su dizajnirani da bi nalikovali internetskim stranicama lokalnih novina.

U Americi lokalni mediji igraju važnu ulogu i često uživaju veće povjerenje građana od velikih medijskih kuća. Istraživači sa sveučilišta su većinom otkrivali da takve lažne stranice financiraju politički blokovi i lobisti koji guraju određenu političku agendu.

Postoji puno stranačkih izbora i treba im dopustiti njihovo djelovanje, ali skrivanje političke agende tako da se maskiraju kao lokalni mediji je varljivo i opasno jer zbunjuje čitatelje koji traže objektivnu istinu. Smisao neovisnog novinarstva je iznositi istinu, ali politički operativci podrivaju slobodan protok ideja. Agende i političko financiranje ne bi smjelo biti skriveno iza fasade koja nalikuje lokalnim medijskim izvorima. Više nego ikad prije važno je da se lokalni izdavači mogu obraniti i sačuvati svoju reputaciju kao stvaratelji visoke kvalitete novinarstva. Neovisno novinarstvo i slobodno tržište treba štititi, a da bi se u tome uspjelo treba zaštititi lokalne medije, a ne ih iskorištavati, poručuju autori istraživanja sa Sveučilišta Columbia.

Više pojedinosti


 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.