Otvoreno e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) je u petak, 17. travnja 2020. godine, otvorio novo savjetovanje sa zainteresiranom javnosti na stranici Središnjeg državnog portala „e-Savjetovanja”.

Riječ je o Savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Savjetovanje će biti otvoreno do 17. svibnja 2020. godine.

Svi zainteresirani mogu se uključiti registracijom na portalu gdje se nalaze i upute za korištenje aplikacije.

Predloženim novim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima osigurava se modernizacija nacionalnog sustava zaštite autorskog i srodnih prava u skladu s potrebama digitalnog društva i razvojem odgovarajućeg pravnog okvira Europske unije. To je, u formalnom smislu, usklađivanje propisa Republike Hrvatske s dvije nove EU Direktive koje su stupile na snagu u lipnju 2019. godine (Direktiva (EU) 2019/789 i Direktiva (EU) 2019/790).

Predloženim Zakonom uvodi se niz novina za postizanje djelotvornije zaštite stvaratelja kreativnog, kulturnog i medijskog sadržaja na Internetu, uvode se znimke i ograničenja autorskog i srodnih prava koja se prilagođavaju digitalnom i prekograničnom okruženju te se uvode mjere za olakšavanje licenciranja za korištenje djela zaštićenih autorskim i srodnim pravima kako bi se osigurao širi pristup sadržajima.

Nadalje, predloženim novim Zakonom se utvrđuju pravila kojima se olakšava prekogranična distribucija televizijskih i radijskih programa proširenjem primjene načela zemlje podrijetla na prateće internetske usluge, te se uvodi mehanizam kojim se olakšava licenciranje u slučaju reemitiranja programa iz drugih država članica kao i jasna pravila u situacijama prijenosa programskih signala putem tehničkog postupka izravnog protoka.

Pored navedenoga, predloženim novim Zakonom konsolidiraju se višestruke izmjene i dopune važećeg Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te se unaprjeđuju postojeće odredbe čiji su nedostaci zamijećeni u provedbi.

Pozivamo sve članove Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, da svoje pojedinačne komentare ostave na javnom savjetovanju, a mi ćemo, nakon provedene javne rasprave, dodatno u ime DZNAP-a zatražiti da nam dostave Zakon prije upućivanja Vladi, te ćete se i tada imati prilike očitovati.

Još neki aspekti i moguće posljedice novog Zakona o autorskom i srodnim pravima dobro su opisani u članku u Jutarnjem Listu, a o tome smo već dosta pisali i ovdje na portalu Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

*Javno izlaganje o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u sklopu savjetovanja s javnošću biti će organizirano ovisno o trajanju protuepidemijskih mjera određenih Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)