Postoji gotovo 6000 piratskih internetskih stranica

Na popisu Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasnišva trenutno se nalazi 5800 internetskih domena putem kojih se krše autorska prava.

15. studenoga 2021. –  Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasnišva (WIPO – World Intellectual Property Organization) na svom mrežnom odredištu ima popis internetskih stranica za koje je ustanovljeno da se bave piratiziranjem raznih sadržaja zaštićenih autorskim pravom. Taj popis sada ima više od 5800 domena.

WIPO Alert je registar koji služi oglašivačima, kako bi izbjegli financiranje ilegalnih aktivnosti plaćanjem reklama na piratskim internetskim odredištima

Popis se redovito osvježava prijavama organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva iz raznih zemalja (Roskomnadzor iz Rusije, AGCOM iz Italije, CODA iz Japana, DZIV iz Hrvatske, itd.), a služi kao registar oglašivačima, kako bi izbjegli financiranje tih ilegalnih aktivnosti plaćanjem reklama na tim internetskim odredištima.

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasnišva dio je Ujedinjenih naroda, već pet godina ima i stalno osvježava bazu podataka o prekršiteljima autorskih prava na internetu. U početku, ta baza podataka zvala se BRIP Database (skraćenica za: Building Respect for Intellectual Property) no kasnije je nazvana WIPO Alert.

Zasad nisu objavljeni podaci o uspješnosti tog sustava, a sama Svjetska organizacija za zaštitu intelektulanog vlasništva kaže da ne može jamčiti da baš sve internetske stranice koje se nalaze na WIPO Alert popisu doista i krše autorska prava.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)