Zakon o autorskim pravima otvara i “bunkere” HRT-a

Riznica audiovizualnih materijala vrijedna više milijardi kuna otvara se svima koji je žele koristiti

8. studenoga 2021. – Kako piše Slobodna Dalmacija, jučer u svom nedjeljnom izdanju, Arhiv Hrvatske radio televizije – mnoštvo audio i video materijala koji su još prije deset godina proglašeni kulturnim dobrom, otvara se široj javnosti.

HRT je za to iznimno vrijedno audiovizualno gradivo, dosad blokirano zbog neriješenih autorskih prava, novim zakonom dobio ovlaštenje “umnožavati, distribuirati, emitirati, reemitirati, činiti dostupnim javnosti te učitavati na platforme za dijeljenje sadržaja putem interneta” i to, kako se u Zakonu navodi, bez odobrenja autora.

Sve to HRT može raditi u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, ali pod uvjetom da s odgovarajućom organizacijom za kolektivno ostvarivanje prava sklopi ugovor u kojem će se za sve navedene oblike iskorištavanja odrediti godišnja naknada u paušalnom iznosu koja će se raspodijeliti autorima ili njihovim pravnim slijednicima.

“Morali smo intervenirati zakonom kako bismo to arhivsko gradivo oslobodili striktnih odredbi autorskih prava i dali mogućnost da se učini dostupnom javnosti, prvenstveno na internetu, ali i na druge načine”, kazala je Romana Matanovac Vučković, voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je stupio na snagu sredinom listopada.

Pročitajte cijeli članak na portalu Slobodne Dalmacije


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)