Pozicija novinara mnogo je slabija u odnosu na izdavače

Žestokoj polemici u Saboru prethodila je uvertira: rasprava na parlamentarnom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ustrajavala je na tezi da je predloženo najbolje moguće rješenje. Izrijekom spomenuvši da su novim zakonom opsežnije uređena prava nakladnika informativnih publikacija i detaljnije definirana autorska i srodna prava koja se ostvaruju u sustavu kolektivne zaštite.

Kao najveće postignuće navela je da će agregatori sadržaja kao što su Facebook i Google ubuduće dio svojih prihoda morati usmjeriti prema nakladnicima i novinarima. A njihova autorska djela – kao što je to do sada bio slučaj – koristiti potpuno besplatno.

Nitko od članova Odbora za medije protiv toga nije imao ništa. Ali jest protiv predloženog modela po kojemu će se, silom zakona, sva autorska prava novinara u radnom odnosu automatski prenijeti na izdavače.

Pozicija novinara mnogo je slabija u odnosu na izdavače koji nastupaju okruženi s pravnicima, dok se pred novinare stavlja papir, po načelu „uzmi ili ostavi“. Kada se prava prenose na nakladnika de facto mu se dopušta da s tim autorskim djelom radi što želi – upozorila je vanjska članica Odbora, i sama poznata i priznata novinarka Đurđica Klancir.

Mogu zamisliti kako izgleda taj razgovor novinara s izdavačima – ironično je komentirao Vili Matula iz platforme Možemo, prigovorivši Vladi što udara temelje praksi u kojoj novinari neće dobiti nikakvu novčanu naknadu za svoje autorsko djelo. Nezavisni zastupnik iz Kluba SDP-a Zvane Brumnić složio se da zakonodavac treba bolje urediti odnos između novinara i nakladnika, umjesto da im prepusti da se između sebe dogovore. SDP-ovac Erik Fabijanić je pak podsjetio da se zakon zove Zakon o autorskom pravu, te da bi, u duhu EU direktive, trebao štititi autore. A ne ih zakidati.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.