Projekti u tijeku…

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava već godinama financira projekte svojih članova, koji se bave temama zaštite novinarskog autorskog prava i tome srodnim temama.

Zagreb, 20. lipnja 2019. – Predsjedništvo DZNAP-a je na svojim redovnim sastancima, koje održava najmanje jednom mjesečno, nedavno dodijelilo po sedam tisuća kuna kolegama Miroslavu Wranki i Radoslavu Dejanoviću za projekte naslovljene Novinari i umjetna inteligencija i Alati za provjeru lažnih vijesti.

Kolega Wranka će u svom eseju razmotriti sve aspekte utjecaja umjetne inteligencije na novinarski rad u doba sve šire primjene tehnologija. Odgovoriti će na pitanja kao što su Trebamo li se prema umjetnoj inteligenciji postaviti kao prema neprijatelju ili ju tretirati kao alat za kvalitetnije obavljanje posla? Koje su etičke i pravne posljedice razvoja tehnologije u ovom pogledu? Hoće li novinari uopće moći obavljati svoj posao ako ne razumiju barem elementarne koncepte na kojima počiva strojno učenje i drugi elementi ključni za umjetnu inteligenciju? Hoće li umjetna inteligencija u budućnosti moći producirati složenije oblike novinarskog izražavanja? Tko će, u tom slučaju, polagati prava na njena autorska djela i kako bi to područje moglo biti pravno regulirano?

Namjera mi je istražiti glavne smjerove razvoja tog područja i trendove u idućih tri do pet godina i ustanoviti koje sve novinarske djelatnosti mogu očekivati kako će biti nadopunjene ili u potpunosti zamijenjene umjetnom inteligencijom. Također namjeravam definirati glavne prepreke i ograničenja s kojima bi se razvoj i širenje alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji u domeni novinarske djelatnosti mogli susresti te načine na koji su slični problemi dosad rješavani. Uz to, napraviti ću i pregled modela koje se koristi pri zaštiti autorskih prava u slučajevima kad je autor umjetna inteligencija, kako bih napravio pregled aktualnih i mogućih rješenja i odredio što se smatra dobrom (ili barem ustaljenom) praksom te ih usporediti s postojećim rješenjima koja se odnose na ljudska bića, sažeo je svoju ideju Miroslav Wranka.

Kolega Radoslav Dejanović izraditi će Priručnik za provjeru lažnih vijesti i dezinformacija u multimedijalnim sadržajima na Internetu. Riječ je o edukativnom materijalu koji će biti dostupan na internetskoj stranici DZNAP-a, početkom listopada ove godine. Kratak film o tome kako se piratiziraju domaći tiskani mediji dovršava kolega Tihomil Ledinšćak. Njegov video će biti gotov u prvim tjednima srpnja.

Više pojedinosti o projektima koje financiramo objavljujemo, nakon što budu dovršeni, ovdje, na posebnoj podstarnici.