Zaštita “nepromjenjivim zapisom”

Prije tri godine u kineskom gradu Hangzhou je s radom počeo sud specijaliziran za zločine počinjene na internetu, povezane uz primjerice kupovinu online i kršenje autorskih prava.

Kinezi su od tada također odredili kako je korištenje tehnologije blockchaina za ovjeravanje predočenih dokaza dopušteno.

Tu su mogućnost početkom ove godine iskoristili u društvenoj mreži TikTok, platformi za dijeljenje kratkih video zapisa koja je u kratko vrijeme dosegla pola milijarde aktivnih korisnika i ostvarila više od 1,5 milijarde preuzimanja.

Uz toliku popularnost bilo je pitanje vremena kad će se naći suočeni s pokušajem kopiranja. U ovom slučaju to su pokušali u Baidu, kineskoj inačici Googlea, gdje su napravili aplikaciju vrlo sličnu TokToku i nazvali ju Huopai, a ujedno su i neovlašteno preuzeli jedan od video zapisa izvorno objavljen na TikToku.

ByteDance, tvrtka u čijem je TikTok vlasništvu, tužila je Baidu za kršenje autorskih prava i krađu intelektualnog vlasništva, tražeći novčanu odštetu. Ali, pritom su imali i aduta u rukavu: podatke pohranjene na nepromjenjivom zapisu (kojeg se u svijetu blockchaina naziva ledger) koji su poslužili kao dolaz kopiranja.

Sud je prihvatio te podatke kao dokaz i presudio u korist ByteDancea, odredivši kako ta platforma može štititi i koristiti intelektualno vlasništvo na isti način kao i, primjerice, TV serije.

Slični su slučajevi zabilježeni i u Azerbajdžanu, Italiji, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)